Nordmenn reiser mer og mer. Vi kjøper varer og tjenester i utlandet. Vi investerer i feriehus i land som Spania, Sverige og Danmark.
Oljerikdommen gjør det mulig.
Sterk krone gjør det billig.
Fra 2001 til 2011 har nordmenn økt antallet eiendommer i utlandet fra ca 8.000 til hele 51.400 feriehus og andre eiendommer. Det må sies å være en utrolig utvikling som beviser rikdommen på oljeberget.
Samtidig som finanskrisen har herjet med våre europeiske naboland har «ola og kari» også gjort store investeringer gjennom Oljefondets oppkjøp i Regent street i London og deler av Paris.
Enorm vekst i kjøpekraften
Norske lønninger øker langt mer enn hos våre handelspartnere. Siste tall fra TBU: Gjennomsnittlige timelønnskostnader i norsk industri var i 2012 anslagsvis 69 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU, målt i felles valuta.
En reell vekst i kjøpekraften på ca 40 prosent er unikt for et allerede velutviklet samfunn. Og hva går pengene til?
- Flere og lengre reiser
- Mer fritid
- Bolig, hytter og leiligheter i utlandet.
Reiseundersøkelsen til SSB viste at særlig utenlandsreiser har økt de siste 10 årene, ja, faktisk med ca 50 prosent, hvis 2012 tas med i bildet. De skriver følgende;
«Reiseundersøkelsen viser at vi nordmenn hadde nesten 23 millioner overnattingsreiser i
2010. Det vil si at hver person har om lag seks reiser hver i løpet av året. Om lag hver tredje overnattingsreise gikk til utlandet. Det har vært økning i reisevirksomheten siden 2004, der
antall utenlandsreiser har økt mest» . Det er kommet nye tall på flygninger som viser at det er langt høyere i 2012.
Pengene flyr altså ut av Norge!
Les mer her http://www.ssb.no/transport-og-reiseliv/artikler-og-publikasjoner/_attachment/64966?_ts=136e383e288
Hva skjer fremover?
Både eldrebølgen og flere senioransatte med mer ferie, gode avspaseringsmuligheter i særlig offentlig jobber, og fleksibel arbeidstid (frynsegode) bør sikre høy reisevirksomhet fremover.
Økonomi, rente og arbeidsmarked motstrider ikke dette.
Et større omfang av innvandrere i Norge vil også bety flere reiser «hjem» og mer forbruk i utlandet.
NB! Ifølge Aftenposten kostet en Mallorca-tur 1525 kr ved oppstart i 1959, som tilsvarer ca 17.000 kr i dag. Heldige nordmenn får mye mer igjen for feriepengene i 2013…
Dette er helt naturlig.
Oljepengene har vi brukt til å bevilge oss et utrolig lønnsnivå og en farlig høy levestandard. Det som fremdeles produseres i Norge(utenom olje, gass og fisk) er det snart bare vi selv som har råd til å kjøpe, men hvorfor skal vi kjøpe det her når vi får det billigere i/fra utlandet. Ingenting tyder på at norske politikkere har mot til å sette på bremsene. Det vil medføre at om få år vil ha et pris- og lønnsnivå som gjør at det eneste vi kan produsere er tjenester for hverandre som feks hårklipp. Vi må altså leve av oljepengene til vi smeller i veggen med hodet først. Hvor mange år tar det tro?