Fireprosent samfunnet?

Vi har det godt i Norge. Lav arbeidsledighet. Mye oljepenger.

Og rundt 4% lønnsvekst for alle, enten du er veldig effektiv eller litt mindre effektiv. Det virker ihvertfall sånn noen ganger.

Det siste lønnsoppgjøret bekrefter regelen om at AS Norge er drevet av 4% bølgen. Norsk lønnsvekst er oppjustert fra 3,6 til 4,1% i 2012.

Videre kan vi bruke 4% av Pensjonsfondet hvert år. Vi får ca 4% mer i lønn hvert år, ihvertfall de siste 15 årene i snitt. Langt, langt høyere enn i alle andre land. Boliglånsrenten nærmer seg også snart 4%.

Og viktigere; vi bruker 4 % mer på konsum hvert år. Det sier ny prognose fra SSB om fremtiden. Selvsagt stiger boligene våre enda mer. Der tror både Huseiernes LF og SSB på 7%+ i 2012.

Norges Banks rente skal visstnok komme på et mer normalt nivå på; ja nettopp – 4% om noen år.

Norge kan kalles ‘the 4% community’.

Men er det bare fordeler med et samfunn hvor alt ordner seg for den som er organisert? Eller mister vi noe kreativt eller noen nye tanker? Jeg er litt redd for det.

Tryggheten er klart viktigst for norske ansatte. Folk med over 10 års arbeidserfaring skifter sjelden jobb. Mange sjefer holder på sine stillinger, og holder kanskje bedre kompetanse nede?

Bytt jobb! Bygg kunnskap?

Jeg er overbevist om at dyktige folk og gode ledere burde bytte beite litt oftere. Da kan gresset og verdiskapingen gro enda litt høyere. Er det en ide å gi offentlig ansatte en bonus for å flytte på seg innen offentlig sektor? Eller å gi ansatte i private bedrifter bedre incentiver til å søke jobb i offentlig sektor. Bruk skatt, bonus, 1 uke ekstra ferie, mer fleksible ordninger, eller bytt ansatte i et par år. Jeg lover dere at det kan dra igang nye, smarte prosesser.

Det er veldig fornufttig at flere tar sin kunnskap og lar den vandre. Fri flyt av kompetanse i fireprosent-samfunnet!

Konsulentbransjen gjør ofte den jobben i samfunnet. Men bedriftene får ikke så mye «cred» for jobben. Litt pga megalønninger og bonuser for ledere. Jeg vil heller snakke om kreative læringsmiljøer som foredler kunnskap. Det burde egentlig gjøres en utredning på ringvirkninger av jobbskifter og konsulentbidrag i samfunnet? (ikke le av dette…)

NB! Spill gjerne inn andre «4% trender», så utvider jeg gjerne bloggen!

Les mer om SSBs prognose for 4%-samfunnet her http://www.ssb.no/kt/  Og les mer om NyAnalyse her http://nyanalyse.no/

Følg meg gjerne på twitter @nyanalyse

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: