Norske supermodeller liker skatt

The Economist har kåret Norden til «the next Supermodel» i økonomisk system. Vår kombinasjon av pragmatisk styring, små forskjeller og vilje til å betale skatt, har gitt noen fordeler som mange andre regioner savner, særlig i krisetider. USA har innovasjon og marked, men mangler trygge velferdsordninger. Tyskland har velferden og eksportsektoren, men mangler fleksible arbeidsmarkeder. Frankrike har de beste ostene og mange kvinner i arbeid, men sterke fagforeninger stanser de fleste reformer.

En stor del av verden er i krise; så kanskje ikke så rart at offentlig sysselsetting (og Keynes-politikk) blomstrer?

the economist figur

Men bildet er mer sammensatt enn Norden i paradis. Sverige gikk fra fjerde rikest til 14.plass fra 1970 til 1993…

Nå for tiden gjør Sverige omtrent alt riktig, i følge Economist, med nedbygging av statens enevelde, og pragmatiske private alternativer. Offentlige utgifter er redusert fra 2/3 til under 50% av BNP fra 1993 til i dag. Ulike former for konkurranseutsetting av tjenester innen omsorg, renhold og utdanning. Samtidig er de dyktige på innovasjon, jf ranking over! De lar SAAB gå konkurs, og selger «arvesølvet» sitt, Volvo, til Kina. Og ikke minst; de har kuttet ned kraftig på skattenivået. Både formuesskatt og arveavgift er fjernet, og det siste trikset er årets reduksjon i selskapsskatten til 22%. Det har fått fart på finansminister Sigbjørn, som setter ned et skatte-utvalg i disse dager. Formuesskatten er ikke inkludert i oppdraget. Feil fokus?

Norge kjører «state capitalism»

http://www.economist.com/news/special-report/21570842-oil-makes-norway-different-rest-region-only-up-point-rich

«NORWAY IS THE odd man out in the Nordics. While its neighbours are flirting with free markets, Norway is embracing state capitalism. Its national oil champion, Statoil, is the largest company in the region. The Norwegian state owns large stakes in Telenor, the country’s biggest telephone operator, Norsk Hydro, its biggest aluminium producer, Yara, its biggest fertiliser- maker, and DnBNor, its biggest bank. It holds 37% of the Oslo stockmarket…» De norske utfordringene er det høye kostnadsnivået, offentlig utgifter som ligger på 57% av BNP (fastland), og at boligprisene stiger kraftig – mot den sikre boble? Ihvertfall hvis man sammenlikner med USA, som jeg mener bærer galt av sted.

Vi får skryt for håndteringen av oljerikdommen, men ligger etter på innovasjon og konkurranseevne. I Statsbudsjettet for 2013 står det likevel; «Kjøpekraften for arbeidstakere har økt nesten dobbelt så raskt i Norge som i Sverige de siste 10 årene«. Her gjør svenskene alt riktig, og vi står ganske stille i båten – og likevel rykker vi klart fra alle de andre landene. Ja, verden er urettferdig…

If it moves tax it. If it still moves tax it more!

For noen uker siden kom en av våre Supermodeller i norsk næringsliv, Stein Erik Hagen, med en typisk norsk skattetanke. Siden fjerning av formuesskatten gir mange rike eiere så liten skatteregning, personlig sett, så kan vi innføre en ny skatt på rikdom, særlig hus, hytter, lukusbiler og store båter. Kreativt og edelt, eller? Den ble raskt slått i bakken av finansminsteren, som regnet ut at 14 av 15 mrd ble borte fra statskassen.

NyAnalyse ble bedt av VG om å finne skattepenger; og vi fant, vi fant;

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10119790

Tabellen under oppsummerer fakta; Det er penger å hente hvis man absolutt vil plage rikingene; trykk for å se tydelig!

Regnestykke Fskatt vg Med 10 millioner i bunnfradrag rammes 1 av 100 husholdninger av Hagens «kakseskatt», men det må være fristende å legge seg på 5 millioner for politikere med drøm om intercity triangel? Så skal vi kanskje ikke glemme 20-30 mrd i uventede skattekroner de siste årene? Det hjelper på dilemma.

En ting er sikkert; norske supermodeller i næringsliv og politikk liker skatt! Særlig oljeskatten, som de fleste land misunner oss veldig… 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: