Boligspøkelse fra 1987, renter og formuesskatt

Uttrykket «Vart du skræmt no’?» er fra en klassisk Trond Kirkvaag figur!

Og det var det første jeg tenkte på når SSB skriver: «Foreløpige tall tyder på at boligbyggingen øker sterkt.

Ikke siden 1987 har det vært registrert flere igangsettingstillatelser for boliger i månedene juni-september». Se tall her http://www.ssb.no/byggeareal/ 

Alle vet hva som skjedde et par år etterpå. I 1989 var det negativ BNP-vekst og resesjon i AS Norge. Jappetiden var over, og bankkrisen på vei. Mange fikk enorme gjeldsproblemer.

Hjelp – et spøkelse på høylys dag? Tallenes tale sier videre: Det er gitt igangsettingstillatelser til 22 339 nye boliger hittil i år. Dette er en økning på nesten 2 000 boliger, eller 10 prosent.

På den annen side er det nettopp dette vi har ønsket oss for å sikre et sunnere marked? Altså økt boligtilbud.

Men mye er annerledes i dag. Særlig gjelder det rentenivået, som ligger stabilt på under 2% med boliglånsrenter på 3,5-4%. Samtidig er norske statsfinanser langt sterkere, lønnstilleggene høye og familiebankene (dvs. slekta) rikere. Sterk befolkningsvekst, pga historisk høy innvandring – eldrebølge og gode fødselskull er noe annet enn slutten av 80-tallet. Deregulering av kredittmarked «sjokket» betydde nok mye den gang.

En finans- og eurokrise trekker i den andre retningen med usikkerhet om hvor lang tid Europa skal ligge nede. Vi vart skræmt ja!

I tillegg skriver Dagens Næringsliv at fjerning av formuesskatten kan gi boligkrakk! Men det viser seg at Steinar Holden og Hilde Bjørnland er langt mer nyanserte enn overskriften. Det er jo nettopp meningen at boligspekulasjon skal ned, og investeringer i arbeidende næringskapital skal vokse ved å fjerne formuesskatten. De sier at det kan dempe etterspørselen, og jeg tolker det som at prispresset blir noe mindre på spesielt leilighetsspekulasjon i storbyene. Både SSB og Huseiernes LF har spådd 7-8 % boligprisvekst, så det er ikke slik at å fjerne formuesskatt snur opp ned på det bildet.

Makroeksperter og de fleste politikere er enig om de skadelige effekter fra formuesskatten på K-sektor utenfor oljeklyngen, men det er fordelingshensyn og nullskatteytere-utfordringene som står igjen. La oss ikke blande mulige boligkrakk-effekter inn her. Det blir for dumt.

Men jeg vart litt skræmt av SSBs boligvarsel a la 1987! Og sånn sett er det en aldri så liten grunn til å sette opp renten imorgen?

Tenke litt på mellomlang sikt også…

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: