Norsk landbruk bondefanget av grensehandel

Det har vært mye toll-tull i forbindelse med neste års statsbudsjett. Nå viser en ny rapport at norsk landbruk er bondefanget av grensehandel og raskere veibygging mellom Oslo-området og Sverige. I tillegg er familiene så fornøyd med sosiale og billige Harry-turer at trafikken øker og øker. På grunn av dette går ca 3500 årsverk tapt i landbruket, eller hele 7% av totale årsverk i næringen, ifølge ny analyse. Se diskusjon om rapport her http://www.na24.no/article3499769.ece

Jeg tenker at det blir utrolig dyrt for staten hvis det for hver milliard med veibygging, må bevilges 100 millioner i landsbruksstøtte. Det er ikke rart at SP og bøndene fikser på tollsatsene. All ny veibygging i Norge og hyttekjøp over grensen skviser den norske bonden.

Men la oss se litt på hva Norge egentlig driver med. Vi har jo som nasjon sagt NEI til EU to ganger. Vi selger dyre råvarer som olje, gass, laks, aluminum og littegranne Jarslberg. Subsidiert sier kritikerne. Så kjøper vi klær, elektronikk og innsatsvarer billig fra Asia, Øst-Europa og litt fra EU. Uten det særnorske avgiftsnivået som er lagt på franske oster og tyske biler, kunne vi hatt det billig også?

Diskusjonene om vi i verdens rikeste land bør straffe våre naboland, som har langt høyere arbeidsledighet, med proteksjonisme – er viktig at vi tar på alvor. Jeg må si at det gir dårlig samvittighet når dansker og andre EU-borgere beskylder oss for egokjør i handelen. Det er andre land som står imot proteksjonisme i krisestemningen med 20-25% arbeidsledighet. Nok om det.

Ifølge en ny rapport suser svenskehandelen av gårde med mellom 15-20 mrd kroner i året! Det betyr at norsk handel og AS Norge mister 7.700 årsverk, ifølge Nilf. Se rapporten her http://www.nilf.no/publikasjoner/artikler/2012/sysselsettingseffekter_av_grensehandel

De fleste jobbene går nok tapt i Østfold, Hedmark og andre fylker nær svenskegrensen. NyAnalyse har satt sammen tall på butikkomsetningen og det er ingen tvil om at særlig Østfold ligger langt lavere i omsetning per innbygger. Det er lettere å bli eiendoms-konge i Nordby enn i Moss, vil jeg tro. Det er ifølge Nilf såvidt mange virkninger av norsk grensehandel at nær 3500 jobber går «tapt» i landbruket. Tall hos SSB her http://www.ssb.no/jordbruk/

Det kan sikkert diskuteres. De operer med 24 mrd i «salgsinntekter» netto (før tilskudd) og 49.000 årsverk, og skriver en litt rar kommentar på et stort tap av jobber i landbruket; «Dermed oppstår også en ikke ubetydelig potensiell bieffekt av i form av redusert budsjettstøtte til jordbruket dels som følge av færre årsverk og dels som følge av lavere produksjonsvolum i jordbruket». Motstandere av norsk landbruksstøtte bør dermed satse milliarder på lyntog mot EU…

Prisnivået i nabolandene er generelt lavere enn i Norge, for matvarer og alkoholfrie drikkevarer ble nivåforskjellen anslått til 36 prosent sammenlignet med Sverige/Danmark i 2010.

Og i tillegg er det hyggelig. Hør her: Folk oppgir også som årsak at det er sosialt å reise på handletur til Sverige, seier forskar ved NILF og prosjektleiar for rapporten, Anna Birgitte Milford.

Det er ikke snakk om at vi blir rikere for hver gang vi handler i Sverige. Jeg er overbevist om at min årlige harry-tur går i minus. Årsaken er enkel: Fryseren er for liten, jeg fyller bensin i Norge og vi kjøper ting vi ikke trenger. Men jeg tviler ikke på at bedre planlegging kan sikre gode kjøp og en lykkefølelse.

Neste gang vi drar til Sverige og Godisfabrikken, vil jeg helt sikkert tenke litt mer på norske småbruk i hele landet.

Men det er samferdselsministeren som har SKYLDA!

Se også blogg fra Gunnar Stavrum på Nettavisen.no

Reklamer

One Response to Norsk landbruk bondefanget av grensehandel

 1. Feil , det er ikke norsk landbruk som er bondefanget, men vi nordmenn.
  Noen tall – brutto salgsinntekt dagligvarehandel ca 260 milliarder – 20% av norske arbeidsplasser henter sin lønn her i foredling transport om omsetning . Stat og kommune henter inn store beløp i skatter og avgifter.
  Brutto salgsinntekt for bøndene ca 20 milliarder , her ønsker noen å fremstille det som hvis vi bare får ned råvarekostnaden med 10% eller 30% så er alle problemer løst.
  Norsk landbruk 9 mill dekar disponerer 1,8 da , 0,18 hektar pr innbygger og kan klare å produsere ca halvparten av maten vi trenger. Og har ingen mulighet til å øke dette betydelig.

  Det pussige er at mange har økonomisk utdannelse , og klarer å fremstille det som at når du betaler 260,- for en pose mat i butikken , så er det den andelen på 20,- som er norske gårder sin brutto inntekt, som kan redde norsk økonomi hvis vi bare får presset det litt ned.

  En idiot som meg , han tror at vi her i landet må produsere noe , og at vi må ta vare på dette for å kunne leve her i landet om 100-200 år. Og muligens øke den andelen på 20 kroner til både 30 og 40 kroner , for å sikre at interessen og viljen til å ta vare på naturen vår, jord og skog . Også er økonomisk motivert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: