Solsiden kommuner – lite forgubbing, høy skatteinngang

Jeg har tidligere omtalt Skyggedalen kommuner og deres utfordringer med fraflytting og eldrebølge.

En stor kontrast til dette Solsiden kommuner som er kjennetegnet ved høy innbyggervekst og langt mindre forgubbing. Historien er slik:

Vi lever i verdens rikeste land anno 2012. Oljeprisen er over 100 dollar per fat og oljeklyngen går så det suser. De siste 10 årene har AS Norge tjent seg enda rikere på fordelaktig utvikling i verdensmarkedspriser og råvareeksport. Import av ferdigvarer har også blitt billigere. Vi selger dyrt og kjøper billig. Reallønnsveksten til ansatte i oljeklyngen, finans og andre kunnskapsbaserte vekstnæringer er spesielt høy.

Arbeidsledigheten er lav i internasjonal forstand, men for mange mennesker er parkert på trygd. Både storbyene på Østlandet og Vestlandet, samt oljeregionen Rogaland er preget av innflytting og boligprisvekst. Bedriftsetableringer har i mange kommuner økt med 20 prosent de siste 10 årene. Ungdom flest er positive til fremtiden. Utdannelses- og jobbmulighetene er gode. Forgubbing er ikke noen utfordring.

Lokal velferdsproduksjon er i stor grad tuftet på innsatsen til innbyggere, tilflytting og bedrifter. Solsiden er en bærekraftig kommune! Les mer om eldrebølgen og rapportene NyAnalyse har laget her http://nyanalyse.no/

Her er de 20 kommunene under 20.000 innbyggere som er minst preget av forgubbing mot 2030:

 

  • I snitt er andelen over 67 år i disse kommunene noe høyere enn i dag i 2030, men det er ingen urovekkende utvikling.
  • Seks av kommunene befinner seg i Rogaland, fire i Agder fylkene og to i Akershus.
  • Alta er den eneste byen som kommer med på oversikten, men det skyldes at vi har kuttet alle kommuner over 20.000 innbyggere.

Steder som Oslo, Sandnes, Bærum, Ullensaker, Stavanger og Sola er tatt ut i denne oversikten. Disse by- eller bynære regionene har mindre utfordringer med forgubbing enn de fleste andre kommuner.

Nye skattetall fra SSB som kom idag vil nok bekrefte Solsiden historien for mange av disse kommunene. Se tall her http://www.ssb.no/skatteregn/tab-2012-10-19-03.html

Ha en riktig god helg!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: