Handlingsregler og andre skumle dyr

Det finnes ingen fasit på riktig oljepengebruk i norsk økonomi. Vi har de siste 5 årene sett at enorme skatteinntekter har gitt store ekstrainntekter til statskassen.  Finansdepartementet  forsøker å forklare både velgere og politikere  at det kan gå galt! Det er ikke enkelt i verdens rikeste land. I årets 8 første måneder ligger skatteinngang fra fastlandsøkonomien over 20% høyere enn i 2008, før finanskrisen slo til. Se sak i Finansavisen 26.september.

En historisk høy innvandring har skapt press på tjenester og boliger i Norge. I samme periode  har det økte arbeidstibudet fra EØS-borgere holdt renter og delvis lønninger nede Nye nordmenn har bygget landetsom jeg har blogget om tidligere. De har vært en viktig ressurs når nordmenn jobber kortere dager og tar lenger ferie.

Handlingsregelen har tjent oss vel, men den er et farlig politisk verktøy. Den må altså håndteres med forsiktighet. Oljefondet vokser i gode tider for landet vårt. Da er sysselsettingen høyest og press på lønninger høyest. 3% av et stort oljefond kan være langt mer enn 5% av et klart mindre fond. Vi skal benytte mindre penger i oppgangstider  og mer i krisetider. På den annen side må en historisk høy innvandring kreve større offentlig utgifter, kanskje spesielt på kommunebudsjetter.

Er det en ide å korrigere oljepengebruken opp mot innbyggervekst og innvandring? Skatteproblemet er like vrient. Det er ekspertene i Finansdepartementet som bestemmer hvor mange milliarder ekstra som regnes som varige (strukturelle) på statsbudsjettet.På denne måten har de hentet inn 20-30 mrd kroner til velferd, uten å øke skattenivået- i løpet avde siste 3 årene. Dette er et handlingsrom med betydelig rom for usikkerhet, og det innrømmer økonomene i finansdepartementet. SSB har sett på muligheten til å endre aktivitetskorrigeringen i handlingsregelen til å ta med andre faktorer enn skatt og arbeidsledighetstrygd. Er det ikke slik at andre trygder varierer sterkt med konjunkturene?

Det er veldig interessant at kvalitetssikring og tanker om fornyelse av en «politisk» handlingsregel blir oppfattet som å tukle med skaperverket. Ja, vi trenger en grense eller krittstrek for offentlige utgifter.

Men for meg virker det som at Norge er veldig ulikt anno 2012 sammenliknet med 2001, og det er vel meningen at kartet skal tilpasses terrenget?  Kanskje vi også skulle innføre en regel om å effektivisere offentlig byråkrati med 1% i året.

One Response to Handlingsregler og andre skumle dyr

  1. Arild Erland sier:

    Jeg mener at den overdrevne respekten for handligsregelen er litt underlig. Det som var riktig i 2001, da handlingsregelen ble innført, vil normalt ikke være riktig i 2015. Inntekter og verden endrer seg slik at forutsetningene endres, og det til dels radikalt. Foreksempel var oljeprisen under $ 30 i 2001, mens nå er den nå ligger rundt $110-115. En trenger ikke være særlig utdannet for å forstå at dette endrer bilde dramatisk, når en tar med nedturen i Europa, og rekordlave renter.

    Husker godt da Restad som finansminister i i Bondevik 1 satt og beklaget seg over påplusset på 300mill kroner på budsjettforlikspakken og kritikk av Høyre ved Foss i beste sendetid på TV. Da påsto Restad at vi risikerte økte renter inflasjon og det som verre var. Da budsjettet var oppbrukt var det økt med 7 milliarder. Og Restad var redd for Høyres påpluss på 300 mill. Og det hører med til historien at det ble ingen spesiell økning i verken inflasjon eller renter, selv med 7 milliardene i påpluss.

    Dette viser at finansdept. kalkyler og beregninger ikke er rotfestet i virkelighetens verden, men i en teoretisk boble uten de nødvenige paramenter for å måle temperaturen på økonomien. Det være seg nasjonalt som internasjonalt.

    At vi lar oss forlede av disse teoriene er nesten skremmende. Og alle som mener noe annet en det «etablerte norges» ideer, er enten uansvarlige og usolidariske, eller FrP´ere med manglende evner til å forstå hva de snakker om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: