Mysteriet Norge og lav prisvekst

I går holdt Norges Bank renten uendret på historisk lave 1,5 prosent. God vekst i norsk økonomi, lav ledighet og sterk vekst i boligpriser tilsier høyere rente, men sterk krone og lav inflasjon gjør det mulig å holde på lav rente.

Visesentralbanksjefen uttalte at han ikke helt forstår mysteriet med lav prisvekst i Norge. Det er jo spesielt at sentralbanken har vært langt unna 2,5 % -målet gjennom nesten 10 år. De er naturlig nok litt skremt i sentralbanken.

Det enkle svaret til visesentralbanksjefen om mysteriet ved norsk inflasjon er: Globaliseringen. Billig import og tilgang på langt flere mennesker som kan jobbe for oss.

Norges Bank er fortvilet over at inflasjonen ”aldri” når målet på 2,5%, og spør hvorfor?

Et viktig svar har lenge vært lavere importert inflasjon ved billigere varer fra Kina og Asia. Kinas inntreden i WTO (2001) og rollen som verdens industriverksted med tilgang på millioner av arbeidere, ga et skift ned i prisutviklingen på mange ferdigvarer, men også innsatsvarer. Dermed blir norsk produksjon mindre dyr, selv med høy lønnsvekst.

For Norges del kom i tillegg utvidelsen av EU (2004) med nye øst-europeiske ansatte som var langt rimeligere enn norske. Det har satt lønnspresset noe tilbake – og dermed også inflasjonspresset. Så lenge nordmenn flest er i jobb, har fagforeningene vært nokså pragmatiske her. I snitt har norske ansatte økt reallønnen med ca 30% siste 10 år.

I dag kom det nye «sjokktall» som kan holde inflasjonen nede i årene fremover. SSB sine tall på arbeidsinnvandring viser at det er kommet ca 50.000 arbeidsinnvandrere siste 2 år. Og det er i tillegg til alle svenskene! Det betyr at svært mange bransjer har nok ansatte, innen service, varehandel og bygg mv. Se tallene her http://www.ssb.no/innvgrunn/

Sterk krone er også en driver nedover på inflasjon. I perioder har kronen vært så vidt sterk at inflasjonen ble holdt i sjakk (billigere import, større importandeler). Finanskrisen medførte noe lavere kjøpefest pga urolige tider – og det trakk marginer nedover i konsumentmarkedet.

Økende konkurranse. «Lidl-effekt» selv uten Lidl som ikke klarte seg. På område etter område har tidligere skjermet sektor møtt utenlandsk (importkonkurranse); vi hadde Lidl på dagligvarer, vi har nettbutikker på detaljhandel, nye utenlandske bygg og anleggsfirma osv. Det fortsetter på andre tjenesteområder, som formidling av arbeidskraft, finans og ingeniører.

Det betyr at ansatte i offentlig sektor, samfunnsøkonomer og oljeboom’ arbeidere er de eneste med sterk nasjonal forhandlingsmakt i lønnsoppgjørene. Tjenester skal leveres, helst på norsk, og med sterke fagforeninger innen kommunesektoren. Og eldrebølgen er på vei…

Hvis vi legger til en tydeligere konkurranse og kundeorientering som netthandel har skapt sammen med konkurranse fra grensehandel, mer ferie shopping osv. – forklarer det en lav prisvekst over tid.

Prisene øker jo mest i boligmarkedet, men det er ikke regnet som konsum i den norske varekurven – ennå.

Ja, da har vi kanskje løst Mysteriet, lav norsk inflasjon, for Norges Bank?

Reklamer

One Response to Mysteriet Norge og lav prisvekst

  1. Du glemte pengepressa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: