Innvandring, olje og konsum trekker opp Norge

De nye tallene for norsk økonomi fra SSB viser tydelig at innvandring og olje drar veksten videre. BNP fastland vokser videre fra et høyt nivå med 1 %  i 2.kvartal.

Og uten streiken i offentlig sektor ville veksten vært enda høyere! Den anslås å redusere veksten i timeverk med 0,2 prosentpoeng.

Vi blir stadig flere innbyggere i landet vårt. Både befolkningsvekst og innvandring er nærmest høyere enn noengang. Nettoinnvandringen var ca 47.000 i 2011, og ser foreløpig ut til å vokse med 10-20 % i år. Når nordmenn flest får lønnsvekst som andre lands ansatte kan drømme om, øker konsumet og boliginvesteringene. Befolkningsvekst sammen med et godt jobbmarked påvirker norsk vekst kraftig for tiden.

Faktisk er veksten siste året fra 1.kvartal 2012 oppjustert til nær 5 %. Det er veldig god vekst, og sammenliknet med Europa er det nesten for mye av det gode. Konsumet til reiseglade nordmenn er også betydelig oppjustert. Er det blitt slik at arbeidsinnvandrerne jobber for oss? Det er ihvertfall ikke tvil om at fritid har en større verdi for Ola og Kari Nordmann. Se SSB tall her http://www.ssb.no/knr/

Oljeinvesteringene har holdt industrien oppe gjennom krisetider i EU, og forflyttingen av sysselsatte fra innlandsindustri til oljeklyngen er nok større enn «trege» offentlige tall viser. Og nettopp nå trenger vi denne arbeidskraften i regioner preget av ringvirkninger fra olje- og gass. En utfordring fremover kan være at utenlandske fagarbeidere flytter dit jobbene vokser, mens norske ansatte ikke vil flytte eller har for høye lønnskrav? Da vil mange i neste omgang komme frem i NAVs arbeidsledighetstall i året som kommer.

Andre utfordringer med et samfunn hvor befolkningen vokser raskt, er press på velferdstjenester og samferdselsproblemer. Videre er det viktig å skaffe folk tak over hodet, og her er boligutbyggingen viktig. Stavanger mister innbyggere for tiden. Er det blitt for dyrt for vanlige mennesker å bo der?

Det er på ingen måte enkelt for politikere å finne rett dose pengebruk på Statsbudsjettet og i kommune-Norge. Er det egentlig mulig å bremse offentlige utgifter når innbyggertallet stiger raskt?

Ja, det er mulig, men ikke noen lett oppgave!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: