Mer boligoptimisme i Norge enn i våre naboland

I slutten av juni lagde NyAnalyse og NEF en rapport som beskrev forventninger til boligmarkedet i Norge. Det var helt tydelig fra meglersvarene at troen på videre boligprisvekst er gjennomgående høy. For de andre nordiske land er det mindre optimisme.

Hovedforklaringen på dette er at den økonomiske veksten er klart høyere i Norge. Videre er arbeidsledigheten lavere enn i de andre landene. Rentene ligger lavt i alle landene, men optimismen er størst i Norge. Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer 3,2 prosent vekst i BNP fastland for 2012. For Sverige og Danmark er forventet vekst på hhv. 0,4 og 1,1 prosent i 2012. Da blir betalingsevnen størst for oljerike nordmenn.

Figuren under viser ulikheten mellom Sverige, Danmark og Norge tydelig:

I Norge eier rundt regnet 8 av 10 husholdninger sin egen bolig. Det er vår store sparekapital. Vi er nemlig langt mer forsiktige i aksjemarkedet enn våre
svenske naboer. Lønningene har steget jevnt med 4-5 prosent hvert eneste år siden 2001. Samlet tilsvarer dette 30 prosent reallønnsvekst eller økt kjøpekraft.
PC’er, elektronikk og klær er blitt billigere, så vi får mer igjen for arbeidet vi gjør.

Andre økonomiske forhold som betyr mye er lav rente over lang tid og gunstig skatteregime for boliginvesteringer. Så har da også boligprisene mer enn firedoblet seg fra bunnen i 1992-93.

Men det er store regionale forskjeller. En gjennomsnittlig 100 kvm bolig kjøpt i Oslo tidlig i 1993, har steget fra ca 700.000 kroner til utrolige 4,3 millioner kroner i dag! En tilsvarende bolig i Hedmark har bare steget fra ca 500.000 til 1,9 millioner kroner. Det har altså gjort en stor forskjell hvor i landet boliginvesteringen ble plassert.

Slik vil det fortsatt være, men det er ikke enkelt å spå beste «bolig»-kommune langt inn i fremtiden.

Høy innvandring fremover

Etter at EU ble utvidet med flere nye medlemsland fra Øst-Europa i 2004, har arbeidsinnvandringen fra blant annet Polen og Litauen skutt i været. Myndighetene er ikke helt sikre på hvor mange som er her, men ifølge Statistisk sentralbyrå er det over 100.000 mennesker fra de ”nye EU-landene”. I tillegg bor det trolig nesten like mange svensker og tyskere i Norge samlet sett. Denne viktige arbeidskraften trenger tak over hodet.

Det bidrar til mer kamp om plassen rundt storbyer, som Oslo, Bergen og Stavanger. Nesten 6 av 10 innvandrere bosetter seg i Oslo, Akershus, Hordaland eller Rogaland. I NyAnalyse tror vi dette driver opp leiepriser i første omgang og på sikt boligprisene generelt. Det er mulig at langt flere unge mennesker kommer fra Sør-Europa i årene fremover, hvis arbeidsledigheten holder seg høy i deres region. Det gir selvsagt politiske utfordringer selv om vi lever i verdens rikeste land…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: