Er bolig den norske bilfabrikken?

Den franske bilfabrikken Peugeot Citroen sliter.  De skal trolig nedlegge fabrikker og 8.000 ansatte kan miste jobben. I Norge produserer vi mest boliger, og har ingen bilmerker i produksjon siden Troll. Ble laget i Lunde i Telemark i perioden 1956-1958. Les her http://nrk.no/okonomi/peugeot-kutter-8000-jobber-1.8241300

Norge er i den lykkelige sitauasjon at vi lager energivarer som verden trenger uansett. Olje, gass, vannkraft, og tjenster tilknyttet dette. Asiatiske lands vekst sikrer blant annet dette. Vi kjøper våre biler med glede fra tyske, japanske og franske leverandører, men sjeldnere og sjeldnere er bilene produsert i disse landene. Outsorcing medfører at biler (og skip mv.) lages i Polen, Romania og i Asia. Mer av jobbene kommer i slike land med billig arbeidskraft. Og ikke minst så er det priskonkurranse på de vanlige bilmerkene, som Peugeot og Citroen.

I AS Norge produserer vi boliger og hytter til eget bruk, men ved hjelp av utenlandsk arbeidskraft. Er dette smartere? Det virker ganske farlig; jobbe minst i Europa og bygge mest…  Da glemmer vi den kraftige økningen i nasjonalinntekten og landets formue de siste 20 årene. Vår nasjonalinntekt per innbygger har steget med nær 100% siden 1985, til 12 millioner 2011 kroner per nordmann. Vi ligger med dette 1,7 ganger høyere enn OECD-snittet nå. Les mer her hos SSB http://www.ssb.no/vis/magasinet/miljo/art-2012-07-12-01.html

Er vi iferd med å bli en nordisk araberstat? Kanskje, men Civita viser at utlendinger øker sin velferd og inntekt ved å jobbe for oss. Se her Civita.no og DN.

Sannheten er at så lenge vi selger varene våre dyrt, kjøper billigere ute, har tilgang på dyktige ansatte – både norske og utenlandske, så er boligfabrikker mer lønnsomt enn bilfabrikker. Derfor legger norske DnB frem gode tall idag, mens Peugeot Citroen varsler krisekutt igjen. Flaks at Troll ble den siste norske firhjulingen.

Boligpriser i Oslo med Bærum opp 8% siste året http://www.ssb.no/bpi/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: