6 millioner nordmenn alt i 2022?

I mars i år passerte innbyggertallet i annerledeslandet en milepæl på fem millioner nordmenn. Vi blir stadig rikere som nasjon og vi blir stadig flere. Dermed kommer kanskje enda flere mennesker til Norge. For å finne jobb, utdanne seg eller kanskje gifte seg med en nordisk oljemillionær? Det går raskere og raskere å komme til den neste millionen. Høye fødselstall med nær 1,9 barn per kvinne er blant de beste i Europa. Vår rikdom har gjort det mulig å utvide fødselspermisjonen og bygge barnehager. Alt henger sammen med alt. Statistisk sentralbyrå har nylig lagt frem en prognose om at vi blir 6 millioner i 2029. Men usikkerheten er stor, og det er særlig innvandringen som varierer. Et høyt scenario for innvandring vil medføre 6 millioner innbyggere allerede i 2022.

Et positivt trekk ved utviklingen i Norge er at vi lever lenger. Vi får i gjennomsnitt flere leveår i landet. Det skal vi glede oss over. En nyfødt jente i år 2100, vil ifølge høyalternativet, leve 13 år lenger eller til hun er 96 år! Samfunnsøkonomer flest forbinder dette med utfordringer som mangel på helsearbeidere og press på offentlige finanser. Det er riktig at vi tar utfordringene på alvor, men jeg er optimist. En kombinasjon av teknologiforbedringer, økonomisk vekst og politisk nytenkning vil tvinge seg frem. Ikke noe annet land i Europa har bedre forutsetninger til å takle eldrebølgen, så lenge vi starter i dag.

Høy innflytting

I 2011 flyttet 79.500 mennesker til Norge, men mange flyttet også ut av landet. Nettoinnvandringen ble ca 47.000 personer som er et historisk høyt nivå. Dermed opplevde alle fylker i landet vekst i innbyggertallet. Det skjuler store forskjeller mellom regioner i Norge. I 2012 blir nettoinnvandringen trolig 20 prosent høyere, eller 10.000 flere. NyAnalyse har gjort flere regionale oppdrag, blant annet i Innlandet, hvor det er fraflytting av unge, særlig kvinner. Rundt regnet 50 prosent av befolkningsveksten i fjor kom i fylkene Oslo, Akershus, Hordaland og Rogaland. Andre fylker er preget av fraflytting og det er innvandringen som holder innbyggerveksten oppe. Gjennom perioden 2006-2010 stanset sentraliseringen noe opp, og det var håp for fortsatt bærekraft i distrikts-Norge. De siste årene har innflyttingen igjen økt til Oslo-gryta, Vestlandet og Sør-Trøndelag. En åpenbar årsak bak dette er at universitetene ligger i byene. Langt flere unge vil ta høyere utdanning enn før, og jobbene som krever høyere utdanning er oftest plassert i større regionsentra. Paradokset er at sjansen for å finne jobb i hjemkommunen blir mindre for hvert tiår som går. Alle partiene på Stortinget leter i den politiske verktøykassa for å snu en slik ubalanse.

Friere flyt i Kunnskaps-Norge

Det er rundt 4 av 10 nordmenn i alderen 25-64 år som tar høyere utdanning. Blant 30-34-åringer nærmer det seg halvparten. Vi blir stadig mer teknologiflinke. Hver eneste dag ser jeg at Oslo og Akershus-pendlere er effektive arbeidsmaur på t-banen til og fra jobben. De gjør dette på sin smarttelefon, iPad eller PC. Det hadde vært spennende å regne på samfunnsvirkninger av dette. Det er ikke tvil om at samferdselssatsinger må på plass der folk flytter. En annen mulighet er å lansere ”det grønne hjemmekontoret”? Jeg tror nok at mange tusen kontoransatte, IKT- og mediefolk, konsulenter og rådgivere, designere og ingeniørerkunne bodd i sin grønne hjemkommune ¾ av året. I det moderne arbeidsliv hvor sjefen stoler på at kunnskapsarbeideren leverer varene hver fredag, er det ikke umulig. Ulempen for vårt likhetssamfunn er at det skaper noen nye forskjeller. Butikken på hjørnet eller bussruten kan ikke flyttes til hjemkommunen. Det er et argument, men kan ikke trumfe alt? Arbeidstiden vil om 20 år være helt annerledes organisert enn i dag. Vi kommer til å le godt av hvor gammeldagse vi var i 2012.

Boom i Rogaland

Vi er utrolig heldige med vår rikdom fra naturressurser. I Rogaland har de merket dette svært godt. Boligprisene tar igjen Oslo når som helst, spesielt på leiligheter. Dobling av oljepris og boligpriser har gått hånd i hånd etter 2005. Mange som er født i Stavanger har ikke råd til å bo i sin egen by. Rundt 1.000 personer flyttet ut av Stavanger i 2011. Det er familier som vil ha større plass, men også mange som må flytte ut. Det er lett å se for seg at internasjonale konsern kan betale mye for leiligheter til ledere og spesialister. Vi blir mer internasjonale, enten vi vil eller ikke. Regionen er også lønnsledende som bidro til årets streiker. Politikerne er nødt til å få oversikt over driverne, og i spesielle tilfeller reparere på markedsløsningene. Norge er i ferd med å bli et mer todelt land. Oljeeventyret sikrer Vestlandsfylkene og næringslivet der. De har mindre utdannelse i Rogaland enn i Oslo og Akershus, men er mer driftige. Nye kunnskapsnæringer og statlig administrasjon gir jobbvekst i Oslo-gryta.

Utfordringene er langt større i mange innlandsfylker, og deler av Nord-Norge. Er det på tide med grønne hjemmekontor i stedet for landbruksstøtte?

* innlegget stod på trykk i Finansavisen 23.juni.

Reklamer

One Response to 6 millioner nordmenn alt i 2022?

  1. NyAnalyse sier:

    Reblogged this on Blue lines.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: