Streik i verdens rikeste land!

Norske ansatte i stat og kommune lever litt i sin egen verden. De krever betydelig reallønnsvekst samtidig som deres kolleger i Europa klynger seg til en utsatt jobb. Det virker rart, men så sammenlikner ikke nordmenn seg med EU til vanlig heller.

De siste 10 årene har norske ansatte fått en reallønnsvekst på ca 30%. Vi har i snitt hatt lavere renter på boliglån enn noen generasjon før oss. Videre er fedrekvoten og andre ordninger bygget ut, slik at folk flest kan følge opp barna sine. Skatten på arbeid gikk noe ned fra 2001-2006, og har stått stille i de senere år. Prisvekst har tatt lite av vår kjøpekraft, klær og pc’er har blitt billigere. Fremtidens snittlønn i AS Norge vil stige med nye 4% i året mot 2020. Oljen, staten og eldrebølgen vil sørge for det.

«the 4% community»?

De offentlige ansatte ser på sine studievenner i privat sektor eller sine naboer med ny bil. Her finnes det alltid forskjeller og urettferdighet. For mange grupper skyldes lavere lønn i stat og kommune at lønn ikke er markedsbestemt. Jobben er viktig for samfunnet, men sektoren for lite effektiv. Alle får et gjennomsnitt, og litt for svake incentiver til innsats kan være en mulig konsekvens. Men goder som avspasering, billig lån i statens pensjonskasse og trygg jobb må tas med i regnestykket!

Det er en god grunn til å streike for 4% lønnsvekst i deler av offentlig sektor. Regjeringen og Finansdepartementet la dette inn i Statsbudsjettet for 2012! Så nedjusterte de det i revidert til 3,75%. Litt klossete. Særlig når andre oppgjør lå på ca 4%. I oljeklyngen vil resultat etter lokale tillegg trolig vise 6%. Jeg tipper det er siste gang lønnsveksten står eksplisitt i et statsbudsjett i verdens rikeste land.

Ja, for noen ganger virker det nesten som at alle innbyggere har oljestaten som arbeidsgiver…

Lønnsoppgjøret 2012 ble den historiske diplomatiske øvelsen som lå i kortene i forkant.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: