Gresk tragedie, norsk krone!

I VG på søndag bidrar NyAnalyse med tall og kommentar på billigere ferie i EU. Det skyldes vår sterke krone og gode lønnsoppgjør. Vi er de rike nordboerne, som «struck oil» i 1969. Og vi finner bare mer og mer. Se her http://www.nyanalyse.no/presseklipp/VG200512.pdf

Vi kan dermed feriere 10% billigere enn i 2009, da kronen var svak (8,94 kr per euro). Da flyktet mange pengeflyttere seg ut av en liten, perifer valuta. Idag er kronen på ca 7,60 kr for 1 euro, som tilsvarer 15% styrking siden juni 2009. Den sterkeste kronen var for snart 10 år siden med ca 7,25 kr per euro i januar 2003.

Se regnestykke her (ca 50% pengebruk av 50.000 kr feriebudsjett i utlandet);

NB! Selve prisnivået er lavere i Hellas enn Frankrike fortsatt, men det er endring fra 2009-sommeren. Noe høyere prisvekst i Hellas tar noe mer kjøpekraft selv med sterkere krone.

I 2012 er det slik at Norge oppfattes som en trygg havn med sine solide statsfinanser!

Det er en stor utfordring for norsk reiseliv. Ikke enkelt å robotisere hotell og fjordcruise? Vi er selvsagt utrolig heldig med 3% arbeidsledighet, i Hellas har de over 20%!

Det er ingen enkel retur til drakmer for grekerne. Markedene mister troen, andre land vil trolig ikke låne ut mer penger? Inflasjon og ustabilitet vil følge. Mange banker vil få store tap.

Se mer her http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2399714.ece

Derfor vil alle krefter jobbe for gresk eurotilknytning, også innbyggerne selv. Til slutt, og med hjelp fra andre EU-lands regjeringer, vil euroen leve videre.

Hvis devaluering kommer, vil nordmenns ferie blir enda billigere! Men nordmenn i jobb har hatt 30% vekst i kjøpekraft det siste 10-året. I tillegg kommer økt boligformue, historisk lave renter og noe lavere skatt i første del av 10-årsperioden. Jobbtryggheten i storbyene er god. 

Vi har råd til å betale litt mer for at grekerne skal ha jobb om et par år. Høres arrogant ut, men det er litt sant…

Reklamer

One Response to Gresk tragedie, norsk krone!

 1. Geir Holst sier:

  http://stavrum.nettavisen.no/?p=5109

  Slik blir Innvandring lønnsomt av Gunnar Stavrum.

  Gunnar Stavrum , Du er definitivt på sporet, noe er galt.
  Som du sier i innledningen så forteller denne rapporten noe vi kan tenke oss til. Det er flere ting det ikke krever så mye å tenke oss til.

  Du ønsker deg lønnsom innvandring, Jeg ønsker meg at du skal se en gang til på lønnsomhets begrepet.
  (Lønner seg på hvilken måte? / Lønner seg for hvem ?)

  Vårt hovedproblem er at de fleste vil være herre i huset og ingen vil være tjener. Alle vil ha tjenester og goder, og ingen vil levere.
  Den eneste veien ut av denne knipa er innføring av slaveriet, eller sosial dumping. Eventuelt kan vi eksportere våre syke, og stenge folk fra Brunei og Thailand inne i fabrikker mens de produserer varer vi ikke vil betale gode penger for når vi importerer dem.
  Hvis vi kan gjøre dette på en komplisert måte slik at ingen «ser» det som skjer så blir det mindre smertefullt og på den måten merkelig nok enklere selv om vi kompliserer det? (Mennesker altså, og vår abstraksjonsevne, den er både en velsignelse og en forbannelse).

  Jeg sier med Shakespeare: Some thing is rotten inn the state of Denmark.

  Lykke til med lønnsomhets begrepet 😉 Utakk er verdens lønn…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: