Fleksi-jobs – frihet med ansvar!

Noen ganger er jobb bare gøy. Du sitter i solen og er engasjert av Aftenposten artikkel om fleksible jobber i Microsoft. Frihet under ansvar, og litt egendisiplin funker?

I Norge krever visstnok sjefen ofte at de ansatte er tilgjengelig på kveldstid og i helger. Er det bra eller dårlig ? Det kommer an på. Hvis en ansatt kan dra litt tidligere for å hente i barnehage noen dager i uken, er det viktig for familien! Man gir og man tar.

Nordmenn er verdensmestere i Pc og mobilbruk. Vi lever og ånder med smarttelefoner og Ipadene våre. Hvertfall hos ledere, rådgivere, spesialister innen akademiske yrker. Jeg tror det betyr at SSB har store problemer med å måle arbeidstid og overtid. Det kan være årsaken til at vår BNP stiger mer enn i andre land, eller betyr det at veksten er høyere enn tallbanken klarer å regne ut?

Noen funn i undersøkelsen, presentert i Aftenposten 18.mars er:

– 6 av 10 mottar jobbrelatert epost eller tlf på fritiden, og i ferier.

– Halvparten av nordmenn saksbehandler jobbsaker i fritiden

– Mer enn 4 av 10 (44%) er svært enig eller enig i at «arbeidsgiver forventer tilgjengelighet 24/7, hele uken».

– Det er dobbelt så mye tilgjengelighet eller jobbpress som i Sverige og Danmark! Viktig info er det at Slovakia, Tyrkia, Tjekkia er hele 6 av 10 som «krever» full tilgang på sine ansatte.

– Nederland ligger på nivå med Norge, med 45%.

Så tenker jeg at dette er bare toppen av isfjellet. Ansatte under 25 år er helt sikkert i jobber som ikke krever samme tilgjengelighet, feks under studier eller i praktiske butikk/byggyrker. For de over 60 år er nok press og krav til alltid tilgjengelig noe mindre, pga av yrke, alder og forventning.

Det betyr nok at akademikere i 30-50 årene er veldig tilgjengelige og det samme gjelder en stor andel av ledelsen. Teknologi, høy utdannelse og en linje med mange fleksijobbs gjør at Norge aldri lenger står helt stille.

Et godt utbygd internett, smarttelefoner og tilgang på epost, og hele server/Icloud’en på reise – gjør dyktige ansatte enda dyktigere!

Utfordringene på sikt vil fagforeninger, timetellere, familien og egen helse, finne en løsning på. Som med alt forbruk, vil noe bli til usunt misbruk. Men jeg er sikker på at fremtidens jobbhverdag blir enda mer fleksibel.

Hvis 30% av de ansatte starter på jobb kl 10, blir bilkøene kortere. Hvis 20% av de ansatte har hjemmekontor, bidrar det til færre på veiene og mindre miljøutslipp?

Fornyelse, solstikk, eller en ide som straks kan gi fleksibel glede til jobbfolket?

Ha en fortsatt fin fleksijobb uke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: