Ny gyllen regel for pengebruk?

Det har vært artig å følge debatten om mer eller mindre oljepengebruk fra vinterferie i alpeland. Norges Bank og Øystein Olsen vil jo egentlig bruke like mye oljepenger som vi gjør idag. Det skyldes at oljefondets avkastning har vært lavere de siste 3 årene enn Olsen selv spådde i 2001. Frem til 2008 lå avkastningen rundt fireprosenten. Det virker litt tidlig å avlyse markedets, globaliseringens og kapitalismens tidsalder, spør dere meg.

Frp vil bruke mer på varige verdier og investeringer for fremtiden, og Solvik-Olsen er blitt ganske god på retorikk mot Regjeringen og finansdepartementet. Et problem fortsatt er en type «motsatt» Keynes politikk, dvs en regel om å ikke bruke mer på offentlige utgifter enn BNP-veksten i budsjettåret. Det er litt rart, fordi det kan gi medsyklisk finanspolitikk. For mye gass i gode tider, og for lite gass i mørke økonomiske tider. De store, viktige investeringene som alle ønsker seg er vriene, da et «tidslag» alltid kan spille planøkonomer et puss 🙂

Og Høyre er litt enig med Olsen om å bruke mindre (eller like mye?), og litt enig med Frp om å investere mer i varige verdier! Det blir spennende å følge diskusjonene fremover, både som økonom og tidligere politisk rådgiver på Stortinget.

Kanskje vil partiene se på flerårige budsjetter/evt. utvalgte kapitler, mer åpenhet ved to alternative baner for viktige premisser på budsjettet, og ulike dynamiske virkninger før 2013?

En ting er helt sikkert! Ingen har fasit i finanspolitikken alene, og de borgerlige virker ikke mer uenig enn at 2-3 uker på en øde øy kunnne gjort underverker. Men det skjer jo ikke lenger at politikere stenger seg inne – uten internett, Ipad, mobiltelefon eller sine beste rådgivere?

Som fagøkonom er jeg skikkelig fornøyd med at handlingsregelen diskuteres og er mindre bastant enn for noen år siden. Jeg digger nemlig økonomisk politiske dueller, både i og utenfor Stortingssalen. Kjør debatt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: