Mer innvandring, mer lønnsvekst, mindre sentralisering?

SSBs siste Samfunnsspeil er god lesning; så sjekk ut dette!

Lønnsstatistikken viser at veksten i månedslønn for alle ansatte har vært på om lag 13 100 kroner, eller 55 prosent, fra 2000 til 2010. Til sammenligning steg konsumprisindeksen med 22 prosent i denne perioden. Bak denne lønnsveksten skjuler det seg imidlertid noen forskjeller. De høytlønte har hatt klart større prosentvis lønnsvekst enn lønnstagere med lavere lønn. Det er også forskjell mellom ansatte i privat og offentlig sektor, og det er en klar sammenheng mellom utdanning og lønnsutvikling.

**

Arbeidsmarkedet ser ut til å ha stabilisert seg etter finanskrisen. Antallet sysselsatte har vokst siden syttitallet, bare avbrutt av konjunkturnedganger. Veksten i antall sysselsatte var særs kraftig fra 2006 til 2008, for så å falle og flate ut i 2009 og 2010. Over tid har andelen sysselsatte blant kvinner økt, mens den har gått noe ned blant menn. Flere menn er langtidsledige. Sykefraværet har gått ned over en tiårsperiode.

**

Hva har kjennetegnet befolkningsutviklingen i Norge i det første tiåret av det 20. århundret? Først og fremst en høy folketilvekst som hovedsaklig er forårsaket av stor innvandring, men vi føder også flere barn, og levealderen øker fortsatt. Det norske samfunnet har gjennomgått store forandringer de siste årene. For øyeblikket er landet med raske skritt på vei mot fem millioner innbyggere, et tall vi venter å nå i løpet av februar–april 2012. De siste årene er det særlig arbeidsinnvandring fra de nye EU-landene i Øst- Europa som har satt sitt preg på folketilveksten.

**

Men faktisk viser tallene at sentraliseringen er noe mindre de siste 4 årene. Det er sikkert noe SP kommer til å legge merke til…

NB! Endring i reglene for oppholdstillatelse

«I samsvar med forpliktelsene i EØS-avtalen ble det fra 1. oktober 2009 enkelt, også for ikke-nordiske EU-borgere, å oppholde seg i Norge. De nye EU-reglene innebærer at de fleste EU-borgere fritt kan komme til Norge for å studere, arbeide eller bo sammen med sin familie. Den tidligere ordningen med oppholdstillatelse ble erstattet av en registreringsordning for ikke-nordiske EU-borgere som ønsker å være her i mer enn tre måneder. Registreringsordningen innebærer at de kun behøver å registrere seg hos det lokale politiet for kontroll av identifikasjonspapirer.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: