Lille Norge – en egen planet

For lille Norge er på mange måter en egen planet.

Vi har en trygghet for velferdstjenester som land i sør-Europa bare kan drømme om. Vi har klart å spare 3000 milliarder i Pensjonsfondet til å bruke i neste økonomiske uværsstorm og til kommende generasjoner. Andre vestlige land reparerer sårene etter finanskrisen og har enorme gjeldsutfordringer. I Norge er arbeidsledigheten lav og lønningene øker med 4 prosent hvert år. Hellas foreslår å kutte offentlig lønn med 30 prosent og pensjoner med 40 prosent. Dette er dramatisk for både innbyggere og politikere. Her hjemme blir en moderat økning i matmomsen på ett prosentpoeng fremlagt som tøffe tider fra Jens og co.

Husk at Norge uansett er avhengig av at andre land har råd til å kjøpe våre varer og tjenester. Derfor er Eurokrisen så farlig!

Samtidig vet vi at det trengs en sterk rygg til å bære gode tider. Andre land som har funnet store naturressurser har brukt opp pengene for raskt og opplevd ”Hollandsk syke”. For Norge har den nyere historie vist at skiftende regjeringer har klart å spare en stor del av oljeformuen til beste for kommende generasjoner.

En slik stabilitet er viktig for konkurranseevnen til næringslivet og mye av grunnlaget for fremtidig velferdsnivå her på berget. Men det betyr ikke at vi ikke kan tenke nytt og finne nye løsninger! Det må vi lete etter hele tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: