Skatteproblemer Sigbjørn? Krisepakke ga skatte-boom i finans

Økonomene i departementet har en klar «mission» overfor politikere og fagdepartementer. Hold anslagene for skatteinntekter nede på et konservativt (lavt) nivå. Vi må legge til – så lenge det ikke oppdages av hvermansen…

En viktig gjennomgang (av Findep selv) om oljepengebruken og nivået på skatteinntekter, konkluderer slik:

«Finansdepartementets anslag for Norge er også vist… Det framkommer av tallene at også de norske anslagene har blitt til dels betydelig revidert, og at det i perioden 1995-2010 har vært en viss tendens til å undervurdere nivået på skatte- og avgiftsinntektene

Det er godt å få det skriftlig, da oppjusteringene har vært i 20-35 mrd’s klassen i noen  av årene. Selvsagt er Finanskrisen en case utenom det vanlige! Samtidig er trussel om kutt i velferd til tider sterkt overdrevet når en ser budsjettvirkeligheten i bakspeilet. I 2010 kom det inn 36 mrd mer en først anslått, og departementet tok inn 2 av 3 kroner som varige (strukturelle) skatteinntekter. Særlige skatter fra Finansnæringen ble regnet som uvanlig og konjunkturelt med ca 10 mrd i merskatt i 2010 (etterskuddsbetalt i 2011).

AS Norge har altså kunnet finansiere både reduksjoner i formuesskatt og arbeidsgiveravgift, med bidrag fra oppjusterte skatteinntekter. Det hadde vært i tråd med intensjonen i handlingsregelen om å øke vekstevnen i økonomien!

Utfra det departementet skriver, har etterskuddsskatter fra næringslivet holdt seg langt høyere enn ventet. Det gjelder særlig Finansnæringen (den stygge andungen i krisen), hvor innbetaling av skatt doblet seg fra 10 mrd til 20 mrd per år i perioden fra 2007-2009 til 2010. Ble bidraget gjennom finanskrisepakken så lukrativt og lønnsomheten så god at skatten doblet seg fra næringen??

De skriver:

«I motsetning til i våre naboland har imidlertid den samlede skatteinngangen fra foretakene i Norge i liten grad blitt påvirket av finanskrisen. Dette må særlig ses i sammenheng med innbetalingen av skatter fra finansnæringen, som økte fra rundt 10 mrd. kroner i årene 2007-2009 til over 20 mrd. kroner for 2010.. For øvrige næringer var det samlet sett en nedgang i utliknet skatt fra inntektsåret 2008 til inntektsåret 2009″!

Det er store summer vi snakker om, og det er kanskje på tide at deler av skatteveksten kommer tilbake til verdiskaperne? Mer til investeringer, FoU, nyansatte og en bedre konkurranseevne.

**

Låt: Even better than the real thing, med U2.

Legg igjen en kommentar