2011-budsjettet er ikke innstrammende?

I ett litt bortgjemt notat på Findep sine sider finner vi et utrolig arbeid signert økonomene i departementet.

Men jeg er ikke sikker på om Finansministeren går god for innholdet? Fotnoten er nemlig litt komisk slik: «Det er forfatterne, og ikke Finansdepartementet, som står ansvarlig for de synspunkter som hevdes i artikkelen. Takk til kollegaer i Finansdepartementet for nyttige kommentarer«! Det er vel det motsatte av et uavhengig råd eller ekspertutvalg?

Til saken:

Såvidt jeg kan vurdere i farten er det såpass stor usikkerhet i anslagene på strukturelle skatter, ledighet og arbeidsmarked at et budsjett som 2011, like gjerne kan virke ekspansivt som inntrammende!

Som dere ser fra tabell, står det budsjettimpuls på -0,2 og -0,3, som tilsier litt mer instrammende i RNB enn NB 2011. Videre var 2010 noe ekspansivt med 0,2 i 2010 (mot tidl anslag på 0,6). Konklusjonen (i tabell) som regjeringen benytter for å bevise at de ikke øker presset på aktivitet og rente, men strammer noe inn. Men kan vi egentlig stole på dette?

Basert på Findep’s egen evaluering av usikkerhet på anslagene, hvor gj snitt feil er 0,4 %poeng, finner jeg at dette er nokså lite robuste konklusjoner.

Se denne tabellen for oppsummering av feil/avvik per år, og snitt tall 2001-2010. Dette er så viktig informasjon at det burde ligge i selve budsjettmeldingen i RNB. Både statssekretær og avd leder i FinDep har lovet denne informasjonen. Det hadde ikke vært nødvendig å gjemme det bort…

 

 

 

 

 Trykk på tabell for å lese!

Kommentar:

– Det er endringen i denne størrelsen som bestemmer om budsjettet er ekspansivt eller innstrammende.

– En tolkning av dette kan være at indikatoren i inneværende budsjett like gjerne kan havne på ekspansivt budsjett ved evaluering om ett år.

– Det betyr hvert fall at usikkerheten er stor på hvorvidt et budsjett på 0,2-0,3 gir innstramming reelt sett. Vi vet jo at ulike inntekter og utgifter gir ulik virkning på aktivitet og arbeidsmarked i tillegg.

– Jeg er veldig fornøyd med at Findep utarbeider dette notatet, og er svært spent på andre reaksjoner fra økonom miljøet!

– Her finnes det mye jobb for et uavhengig råd som ser på finanspolitikk og oljepengebruk. Sett ekspertene i arbeid, Johnsen!

Det svenske rådet gir uavhengige råd her http://www.finanspolitiskaradet.se/download/18.34d8785812fd178ec9480006096/Calmfors.pdf

Her link til Notat om oljepengebruken de siste 10 årene, og beregningene.

http://www.regjeringen.no/pages/16443289/dokumentasjon_strukturelle.pdf

**

Låt: Wrong numbers are never busy, med Honeytrap; må jo passe saken?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: