RNB: Mindre oljepengebruk skyldes ikke kutt!

 

Oljepengebruken kom godt under 4%-banen, slik NyAnalyse spådde det allerede i januar iår, se NRK-sak her http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7475418

Grei oppsummering av RNB hovedtall her http://www.na24.no/article3150511.ece

Regjeringen seiler videre på en bølge av økonomisk medgang.

De får ca 7 mrd i høyere statsutbytter, og 2,5 mrd fra et større fond. Pluss nye 13 mrd fra økt (strukturell, varig…) skatteinngang, som gjør at de nok en gang slipper å kutte noe som helst. Verdens heldigste finansminister, fortsatt!

Oljeprisanslaget er oppjustert med 90 kr til 575 kr per fat. Bare sterkere krone ødelegger for enda større markedsverdi.

Skatteinngangen er oppjustert med 24 mrd for 2010, hvorav 11 mrd bare siden forrige høst.

Findep legger også inn 13 mrd nye skatteinntekter i 2011, en klar oppjustering også det. Kanskje på tide å la bedrifter og eiere beholde litt av økte skatteveksten?

En utfordring er at kommune- og offentlig sektor begynner å bli lønnsledende i samfunnet. Det er ikke slik frontfag-modellen skal fungere. Det er en farlig vei for K-sektor utenom oljeklyngen(e). På den annen side er det lett å skjønne frustrasjonen til helseansatte, som er den mest nødvendige kompetansen – uten at markedet virker direkte inn på lønnsutvikingen!

Så går høyere lønns- og trygdeutgifter opp med 4 mrd. Greit nok, men gjør lite når alt annet går riktig vei.

Likevel blir det latterlig lett å la være å bruke alle mrd’ene, når det kommer inn 18-20 mrd i nye inntekter. Ny informasjon kaller de det. Det er hvertfall ikke kutt!

Den delen av Finansdepartementet får ikke noe gjennomslag i et kommunevalg. Hvor ble det av de store effektiviseringsplanene, til Sigbjørn?

De gjør visstnok noe for å stimulere kommunesammenslåinger, samtidig som de tåkelegger med samkommuner. Enda mer byråkrati, kanskje?

Nå blir den store utfordringen hva Høyrepartiene gjør. Det vanlige er at Frp ligger 10-15 mrd over på pengebruk og Høyre ligger 2-3 mrd under.

Hvis Høyrepartiene begynner med overbud på kommuneøkonomi, pga et kommunevalg, er det skuffende.

 Folk flest bor i en (fattig) kommune, men gi meg navnet på den ordfører eller rådmann som sier seg fornøyd med pengesekken i ett enkelt år.

Incentiver til sammenslåing, mindre byråkrati, moderat lønnsvekst kommunalt (lønnsleder i 2011!) forsvinner helt uten stramme budsjettrammer!

Nå gjelder det å ikke miste vettet på Tinget. Husk at SP har godkjent dette. Det sier vel alt.

**

Låt: Infinity, med The XX.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: