Mat, mat, mat – over hele linja

…og dyrt hele året. Det er ingenting å le av. Men lars Peder kan ikke la være… Splitter pine, splitter pine…

Les Gunnar Stavrum, godt innlegg her http://stavrum.nettavisen.no/?p=2593

http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7608968

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3138706.ece

Det skrives mye om mat og utvalget som har sett på maktforholdene i matvarebransjen for tiden.

En viktig forutsetning er styringen i mandatet: «Det er videre lagt til grunn at det ligger utenfor utvalgets mandat å vurdere tiltak som er etablert for å nå landbrukspolitiske mål

Det kan være greit å spørre seg om fraværet av sunn konkurranse fra flere aktører, både norske og utenlandske, er et tiltak for å nå landbrukspolitiske mål?

I året 2011 er det nokså trist at monopoler og andre konsentrasjoner av makt fortsatt får bestemme over norske forbruker interesser.

Er støtte over statsbudsjettet for å hindre forgubbing og fraflytting av regioner med relativt mye jordbruk et landbrukspolitisk mål?

Skjermingen av norske bønder ved subsidier, støtte og importvern gjør norske matvarer langt dyrere enn nødvendig. Vi snakker 20 milliarder kroner pluss hvert eneste år. Nordmenn flest har råd til å betale dyrt pga høy kjøpekraft i befolkningen.

Det er likevel ikke riktig når monopoldrift og konsentrert markedsmakt hindrer innovasjon, mangfold og lavere priser til forbruker. Hvorfor åpner vi ikke opp for melkeimport fra Sverige og Danmark, for å sikre Tine konkurranse?

Fra 1970 til idag har jordbruket gått fra drøyt 3% til ca 0,3% av BNP. Andelen av jobber i hele økonomien har gått ned fra ca 10% til ca 2%.

Jordbruksbedrifter forsvinner…

Sannheten om høye norske matvarepriser ligger mest sannsynlig et helt annet sted enn hos Rema, Norgesgruppen, Coop og ICA.

Det blir spennende å se hva landbruksminister Brekk kommer med i SIN egen Landbruksmelding!

Tenk hvis de kom med noen virkelig nye tanker og tiltak som utnytter sunn konkurranse og friere prisdannelse – til glede for forbrukere og samfunnsøkonomer.

I neste runde er det lettere å kle av maktforholdene i sisteleddet. I dag er ikke de den største skurken, les monopolisten. De puster hverandre i nakken, ser det ut til. Selv om det var litt rart at Rema fikk kjøpe Lidl butikkene…

Det er normalt best å starte med lavest hengende frukt ved innhøsting. Selve mandatet for Matmaktutvalget forhindret en slik fornuftig tilnærming. Splitter pine, splitter pine…

**

Låt: Splitter pine med Dum Dum Boys. lånte verset «Mas, mas, mas – over hele linja» til blogg tittelen…

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: