Halve svaret på eldrebølgen? DN innlegg

Hele innlegget fra DN kan lese her http://www.nyanalyse.no/presseklipp/DN060411.jpg

Som samfunnsøkonom liker jeg illustrasjoner på mulig innsparing. Hvis vi sparer noen millioner på en mer effektiv organisering, kan flere mennesker få jobb og flere få pleie uten økt budsjettramme. Jeg tror det er her vi finner halve svaret på eldrebølgens enorme utfordring. Det er så enkelt, men så vanskelig som mer offentlig innovasjon og fornyelse.

Erna Solberg, min tidligere sjef, har skrevet bok om troen på mennesker, ikke milliarder. Det er riktig at mennesker skaper milliarder gjennom sin kunnskap og driftige virksomhet. På den måten trygger vi grunnlaget for en god offentlig sektor. Men vi skal ikke glemme at kun 1 prosent effektivisering på 2011-budsjettet, frigjør 10 mrd kroner til tusenvis nye pleiere i eldreomsorgen. Det er nok til å finansiere mellom 15 og 20.000 årsverk. Så milliarder spart ved bedre organisering kan øke både kvalitet og antall hender i omsorgen.

Det er flere muligheter til bedre ressursbruk i samfunnet. SSB har beregnet seg frem til ca fem milliarder spart årlig ved halvering av tallet på kommuner. NyAnalyse brukte samme metode for sammenslåing av fem kommuner rundt Kongsvinger. Det ga et potensial på ca 120 millioner kroner til flere gode tjenester. De kan på sikt ansette 100 nye lærere og 100 nye pleiere i en storkommune.

En ny utredning på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, SØF-rapport 2/2011, konkluderte slik: ”For kommunene som helhet indikerer analysene et samlet effektiviseringspotensial på 15 prosent på de tre største velferdstjenestene (barnehage, skole og pleie og omsorg)”.

Alle skjønner vel at dette tilsammen kan redde oss fra halve eldrebølgen?

Reklamer

2 Responses to Halve svaret på eldrebølgen? DN innlegg

 1. Ane sier:

  Så du mener at det å slå sammen kommuner vil gi mer penger tilgjenngelig? Kommunene har jo de samme kostnaddene selv om de slår seg sammen? Det er like mange mennesker som skal betjenes? Utenom da de som sitter i kommunestyrene, dem er det jo ikke bruk for.

  Mitt blonde hodet trenger er men grundig forklaring tror jeg 🙂

 2. NyAnalyse sier:

  Ja, jeg er helt sikker på at det vil frigjøre penger til bedre tjenester. Men det går selvsagt en grense for hvor mye som kan effektiviseres.
  Hovedgrunnen til at det er penger å spare er at hver eneste av de 430 kommunene vi har i Norge, har en adm som gjør planlegging mv. NyAnalyse har sett på dette og i noen kommuner (de små) jobber en fjerdedel med byråkrati. I de store kommuner 1/10 til 1/20. Det er altså flere svakheter ved vår regioninndeling idag.
  Men de 5 mrd årlig ved 200 færre kommuner er bare ett av flere bidrag. Mer innovasjon med bruk av roboter til tunge løft innen helse og omsorg, som gir lavere sykefravær mv er like viktig. Det er også vedldig viktig at kommuner som slår seg sammen får beholde inntektene til å styrke velferden lokalt. Håper det forklarer litt mer om tanken bak min påstand (:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: