U-sving fra Johnsen om uavhengig råd for oljepengebruken

Innlegget stod på trykk i ukebrevet MandagMorgen 21.mars 2011:

I mars 2011 er handlingsregelen for innfasing av oljepenger 10 år. Den har stått imot både faglig og politisk press. Samtidig vet de fleste at det er en rådgivende regel og ingen fasit på hvordan oljepengene må forvaltes over tid. Jeg er enig i at regelen er et godt politisk håndverk, men tror at faglig fornyelse er viktig også på dette området. Fremover er faren til stede for at nye olje- og skatteinntekter gjør det vanskelig å ta fornuftige effektiviseringsgrep i offentlig sektor. Jeg har liten tro på at Johnsen setter hardt mot hardt i budsjettprosessen. Til det er handlingsregelen for gavmild i normale tider og frihetsgradene for mange i forberedelsene på bakrommet. Intet nytt fra Thorbjørnrud altså. Hele budsjettprosessen bør vitaliseres. Noen grep som jeg anbefaler er:

  • Mer bruk av åpne langtidsanslag i budsjettene, spesielt på skatt, trygd og veibygging.
  • Framlegge to ulike baner for økonomisk vekst med tilhørende konsekvenser på viktige inntekts- og utgiftskapitler.
  • Opprette et virkelig uavhengig råd som evaluerer finanspolitikken og er kritisk til forutsetningene, slik de har i Sverige, Danmark og Nederland.

En forbedring i Norge vil være at det opprettes et uavhengig råd som kan se finansdepartementet litt i kortene. Det vil bety at samfunnsøkonomene i embetsverket måtte godta mer åpenhet om forutsetninger for sine budsjettanslag. Det kunne skjedd et par ganger i året og blitt publisert i en rapport som ble overlevert statsråden. Norsk økonomi er sunn og ser veldrevet ut i forhold til mange andre land. Men er det riktig at så mye påvirkning er konsentrert hos personer tilknyttet det Kongelige finansdepartement? Jeg tror det er enda viktigere med åpenhet i verdens rikeste land. Selv om intensjonene er gode bør ingen aktører kunne hevde at de har monopol på kunnskapen.

Det nye ekspertutvalget som Sigbjørn Johnsen varslet nylig skal motta råd om metode innen finanspolitikken. Utvalget er bedre enn ingenting, men vil ikke gi fornyelse av stor betydning. Finansdepartementet har nemlig satt seg selv til å lede utvalget. Dette er nærmest lureri i forhold til et skikkelig uavhengig råd, slik som de har i Sverige. Ledet av departementet blir nok fagekspertene utenfra enten hyggelige forelesere for ansatte i departementet, eller kanskje gisler hos byråkratiet? Det var tilsvarende med vurderinger om dynamiske effekter fra skatteendringer også. Man satte ned en ekspertgruppe bestående av bare SSB og Finansdepartementet. Det er å blande kortene og holde andre med viktig kunnskap utenfor.

Ekspertutvalget på metode er å kaste et ben til vakthundene i økonom-miljøet, men det kan utsette et virkelig uavhengig råd med flere år. Det er uheldig, for den typen rådgivning fra eksterne på metode, kan departementet få allerede i dag. Jeg gleder meg til gode fagseminarer, men dette var viktigere enn nye seminarer. Det er egentlig snakk om bedre demokrati, innsyn og balanse mellom Storting og regjering.

Dette er en smart u-sving fra finansministeren, men er på ingen måte det uavhengige rådet som landet trenger!

Reklamer

One Response to U-sving fra Johnsen om uavhengig råd for oljepengebruken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: