Billionbudsjett og oljepris hindrer fornyelse

Utgiftene på statsbudsjettet vil passere den magiske 1000 milliarders grensen i 2012!

Det er altså en helt enormt stor pengesekk regjeringen skal disponere. Også i ett år hvor de «sier» at de skal kutte ned eller holde stramt budsjett. Jeg tror det ikke før jeg får se det!

Samtidig er ritualene rundt budsjettkonferansen veldig forutsigbare. De rødgrønne skal prioritere mest til Helse, samferdsel og skole. Videre skal det holdes orden i økonomien. Nettopp de samme prioriteringene tror jeg Høyre har også.

Som jeg har skrevet om tidligere er Norge et statsfinansielt lykketroll. Det er slik at hver gang kommuner får problemer, sørger enten SP eller en Finanskrise for at penger smøres ut i nye omganger.

På veiområdet er alle bortsett fra SV enig om satsinger, men det er ulike syn på metoder og valg av løsninger. Jeg er ikke nødvendigvis enig i at målet på vellykket veisatsing er at pengene brukes opp hvert budsjettår. Det er nettopp derfor det trengs mer langtidsbudsjettering og bruk av OPS?

 Angående regioner i Norge er alle partier utenom SP enig om at antallet kommuner skal kraftig nedover fra dagens 430. SSB har regnet ut at ca 4 mrd årlig er mulig å spare inn til bedre tjenester.

Videre er det beregnet at 15% er mulig å effektivere innen skole, eldreomsorg og barnehager, jf tidligere blogg. Det er store summer over tid. Og jeg minner om at bare 1% av 1000 mrd på 2012 Statsbudsjettet, utgjør 10 mrd!

Den største faren idag er at nye oljeinntekter, høyere skatteinngang og lavere sykefravær – gjør det nærmest umulig å gjøre fornuftige effektiviseringsgrep i offentlig sektor. Både kommuner, fylkeskommuner og departementer får holde på, slik de alltid har gjort.

Business as usual, er det alle kan og føler seg trygg på?

For jeg har ingen tro på at Jens og Sigbjørn setter hardt mot hardt i budsjettprosessen. Til det er Handlingsregelen for gavmild i «normale» tider og det subjektive handlingsrommet stort for posisjonen.

Det er egentlig ganske utrolig hvis fagstatsråder/departementer godtar en periode uten  budsjettkonferanse mellom mars og august. Hele budsjettprosessen må vitaliseres.

tre grep kunne gjort det mer spennende:

* Langt mer bruk av langtidsanslag på Statsbudsjett, inkl skatt, trygd og samferdsel.

* Legge frem to ulike baner for økonomien med konsekvens anslag. Det viser usikkerhetsrommet rundt hovedbanen.

* Igjen kunne et Uavhengig råd evaluert 2010 (og 2011), og levert rapport i god tid før august budsjettkonferansen?

 Hva er sjansen for dette med nye penger strømmende inn på budsjett? Null, niks, zero.

**

Låt: Zero – med Yeah Yeah Yeahs (2009).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: