H-regel nådd: Velkommen etter, Jens!

For 1 måned siden var NyAnalyse med å konstatere at Handlingsregelen for oljepengebruk (4%) nås allerede i 2011. Les mer om dette her http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7475418

Og hør deler av radio-intervju her (øverste sak på høyresiden)  http://www.nyanalyse.no/

Under et foredrag på BI igår kunne stats- og finansminsiter bekrefte vår prognose for oljepengebruken. Det er hyggelig å treffe spikeren på hodet noen ganger…! http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2088641.ece

I tillegg er det spesielt morsomt at i dagens Næringsliv idag, ved siden av H-regel saken, argumenterer både Hilde Bjørnland, BI og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner – for å opprette et uavhengig finanspolitisk råd a la Sverige/Danmark!

Det har jeg og flere andre økonomer ønsket oss lenge, og er viktig for demokrati og innsyn. Legger ved link til svensk omtale av min artikkel i SØ her:

Viktig veiskille: Mer åpenhet og fornyelse — eller all makt i finansdepartementet?

November 2010 – Samfunnsøkonomen
Terje Strøm uppmanar till nytänkande i den norska finanspolitiken. Bland annat menar han att de kan dra lärdom av det svenska Finanspolitiska rådet och det danska Økonomiske Råd. Han kommenterar även seminariet som Finanspolitiska rådet höll den 18:e november 2010.
Läs helaPDF
http://www.nyanalyse.no/presseklipp/SO141210.pdf

Utdrag; «Vi er et lite land med et relativt begrenset makroøkonomisk miljø. Det er en utfordring at mange dyktige fagøkonomer sitter lenge på sentrale posisjoner i for eksempel finansdepartement, Norges Bank, SSB og Finanstilsynet. Noen snakker sammen ofte og det er bra, men er det riktig med slike dialoger uten mer demokratisk åpenhet? Det er en fare for at embetsmannsstaten igjen får en for stor del av påvirkningen i samfunnet. Norge med sin enorme olje- og gassformue plassert i Statens pensjonsfond, bør ikke skape noen tvil om at fagøkonomer er rådgivere og ikke direkte beslutningstakere.»

Siste 23feb; Det legges frem Reprsentantforslag fra H på Stortinget, hvor dette er ordlyden;

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede ulike modeller for et uavhengig finanspolitisk råd, med bakgrunn i erfaringer fra andre land og fra Norges Bank Watch, med tanke på etablering i 2012. I saksfremlegget bes det drøftet om et slikt råd bør ligge under Finansdepartementet eller Stortinget, med tanke på å sikre uavhengighet. Det bes også lagt vekt på at kostnadene ved rådet må holdes moderate»

**

Låt: Neon Bible – med Arcade Fire (2007 – året Sverige opprettet sin Vakthund…)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: