NyAnalyse: 15% innsparing på skole, omsorg og barnehage!

Noen ganger er det hyggelig med nye utredninger, denne gangen er det faktisk Kommunaldepartementet som har bestilt en spennende faglig rapport (SØF, se link under).

Konklusjonene er som følger:

«Prosjektet har i første rekke tatt for seg barnehage, grunnskole og pleie og omsorg, men har også gjort analyser innen barnevern, SFO og kultur. Metoden som er benyttet, såkalte DEA-analyser, er egnet for å si hvordan en kommune gjør det i forhold til ”den aller beste” blant sammenlignbare kommuner. Analysene viser at det er stor variasjon i effektiviteten mellom kommunene innenfor alle sektorene. Det er få kommuner som er gode i alt og få kommuner som scorer svakt innen alle sektorer. «!

«For kommunene som helhet indikerer analysene et samlet effektiviseringspotensial på 15 prosent på de tre største velferdstjenestene (barnehage, skole og pleie og omsorg) !!

Jeg visste det; Modernisering er sexy saker!  Og det betyr at i snitt kjører dagens kommuner på 85% av sitt potensial eller beste praksis. NyAnalyse skal regne litt på hvor mange mrd innsparing til bedre tjenester dette kan utgjøre.

Og det er også resultater per kommune;

  

  

  

    

  

  

  

  

  

    NB!Skal tolkes med forsiktighet, ifølge forskerne.

En mulig tolkning er likevel, under forutsetning av at enkelt tall er riktig;

Sør-Odal i Hedmark med sine ca 7700 innbyggere ligger nokså dårlig an ift mange andre kommuner.

Oslo, Enebakk og Asker kommer langt bedre ut på enkeltmålingene. Jeg tolker 1,000 som best mulig resultat.

Jeg har sett like stor gevinst i makro i tabell i Perspektiv meldingen 2009 til FinDep. Så her er det bare å starte «lære av de beste» nettverk og seminarer. Det er tid til å forbedre seg lenge før kommunevalget i september!

  

  

Per innbygger grupper her; jo større desto mer effektive;

 

 

 Rapport: Effektivitet i kommunale tjenester, Senter for økonomisk forskning AS

**

Effektivisering i offentlig sektor (nettmøte Sigbjørn Johnsen, ved fremleggelse av budsjett 2011)

Per Andersen, 05.10.2010, kl.11:38:

Er det lagt inn effektivisering i offentlig sektor i budsjettet? Hva slags mål og oppfølging kan forventes? Hvilke departement, etater, selskaper, byråer berøres?

«En effektiv offentlig sektor er svært viktig for at vi skal klare å møte de ønsker og behov befolkningen har til gode velferdstjenester. Det har vært gjort mye på dette feltet de siste årene. Vi skriver om dette i Nasjonalbudsjettet. Noen store reformer er endringene i Politiet, i skatteetaten, kvalitetsreformen i høyere utdanning, forsvarsreformen, NAV-reformen og kunnskapsløftet. Målene med reformene har dels vært økt kostnadseffektivitet ved å utnytte stordriftsfordeler og dels et bedre tilbud til brukerne.

Dette er et løpende arbeid som skjer hvert år. Det er ingen spesielle etater eller selskaper som er blinket ut for 2011, men dette fokuset har alle departementer og etater hele tiden

Hilsen Sigbjørn Johnsen

**

Låt for dagen: James Blake’s «I never learnt to share». (2011)


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: