Verneplikt kan redde helsesektoren

En smart professor fra Lillehammer bør få en blomst fra finans- og helseminister idag.

Han foreslo i Nrks Her og nå, idag – at flere unge bør ha en verneplikt på feks 6 måneder, for å skaffe nødvendig hjelp i helse-norge. Det er et radikalt tiltak, men har en god tanke bak.

Vi trenger 2-300.000 nye helse og omsorgsarbeidere de neste 30 årene, hvis jeg husker ca rett.

Ifølge reportasjen er det bare 15% av unge menn idag som fullfører en form for verneplikt. Det kan umulig være rettferdig. Unge kvinner slipper, men det har vært argument om fødselspermisjon (for mange) senere. Men unge menns permisjon nærmer seg etterhvert kvinner?

Uansett – jeg skal finne ut hvor mange som finnes i gruppen 18-20 år idag, så kan vi se hvor mange årsverk (6 mnd per pliktår) kan fremskaffe.

Bryter det med individets frihet? Ja, men det gjør verneplikt allerede. Det er ikke noen påbudslinje jeg normalt støtter, men…

Motstander i reportasje var kun opptatt av Grunnloven, som sier mål om å forsvare landet. Hallo, vi lever i 2011; og eldrebølgen er den største krigen… Grunnloven kan endres – verden er ikke statisk håper jeg?

Ett viktig problem er at mange gratis arbeidere i helsesektoren, kan holde lønninger for andre nede over tid. På den annen side virker ikke markedet idag siden det er statlig monopol lønn.

Det finnes også utredning om arbeidsinnvandrere som viser at lønninger og oppgaver kan bedres for «noe mer » kvalifiserte norske ansatte i feks byggnæring.

Så jeg sier – dette er verdt å se nærmere på. Det gir unge arbeidserfaring, følelse av å bidra, bli mer selvstendig, få venner, og finne ut om det kan være en varig karriere. Kanskje løser vi et stort samfunnsproblem?

En ny, spennende tanke, fra Lillehammer professor i Helseøkonomi. Det gir inspirasjon til å tenke nye løsninger. Nå skal jeg virkelig lete etter gode ideer!

**

Låt: You’re in the army now – Status Quo (?)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: