SSB prognose;19.000 tapte jobber er ingenting?

Joda, SSB sitt «nesten worst case» i utlandet scenario gir at det skapes langt færre jobber og flere går dukken. Det vil være vanskelig for mennesker som rammes og familiene deres. Jeg har selv vært arbeidsledig og det er en tøff opplevelse.

Men hva sier SSB egentlig og er det så farlig?

Min overskrift kunne vært; ”Norge klarer seg bra, uansett!” (i makro…)

De 19.000 tapte jobbene er ift en oppgang med 3-3,5% BNP vekst neste 3 år. Og enda viktigere – det er UTEN finanspolitisk respons, som er ganske usannsynlig. I nedgangen i 2002-2004 brukte vi mer penger enn 4%’en (lite fond den gang). I 2009-2010 ble det foreslått enormt høy pengebruk, før positive trender endret makrobildet, men det ligger mye off penger og jobber i AS Norge! Samlede off utgifter utgjør 6 av 10 kr målt mot alt vi produserer i fastlandsøkonomien (BNP FL).

Ledighet øker mye mindre enn 19.000 pga folk trekker seg ut til utdanning og andre effekter. En ledighet på 4% istfor 3,7% altså.

 Til sammenlikning tapte vi ca 25.000 industri jobber bare i 2002-2003, pga sterk krone (nede i 7,25 vs Euro på sterkeste jan 03). Det virkelige farlige scenario er at kronen blir en ny «trygg havn» eller oljevaluta, og at vi opplever rask styrking av kronen til 7,50 kr ?! SSB spår 8kr i tre år fremover, men mitt inntrykk er at den sammenhengen har de mindre kompetanse på, enn realøkonomiske sammenhenger hvor de er best i landet!

Da blir det todeling av økonomien og næringslivet nokså raskt forsterket, og politiske og geografiske utfordringer kommer til syne. Rente differansen går fra 1,6 til 2 %poeng fremover (prognose SSB). Alle vet at vi er den steinrike, lille fetter i nord, og mange andre land har stor gjeldsrisiko. 

Våre to største handelspartnere Sverige og Tyskland (og Norden ellers) klarer seg best i Europa pt.  Vi er en åpen økonomi, men vi tjener faktisk så mye på bytteforholdet i handelen (global etterspørsel, import vs eksportpriser), at vi klarer oss bra – NESTEN UANSETT HVOR dårlig 2/3 av EU gjør det i noen år fremover. Verden er urettferdig? Og Norge sitter på den grønne gren – igjen.

Nye tall – NAV og ledighet her, 2,7% eller 67400 personer http://www.nav.no/Om+NAV/Tall+og+analyse/Arbeidsmarked/259891.cms

 Under finanskrisen dro aktører seg overraskende unna en liten kr valuta, men med oljepris på 90$ nå og fortsatt Asia etterspørsel, kan det snu. Som Gjedrem riktig har sagt; temaene i valutamarkedet endrer seg med tiden…

Derfor er både faglig og politisk forståelse av lavere oljepengebruk viktig, men med gjeldstyngede EU land og USA, trenger man ikke være romforsker for å se at norsk økonomi står bra i vinterkulda.

Det er selvsagt en masse gode reformer vi kan – og bør tilstrebe; på regioner og byråkrati, på næringspolitikk og innen utdanning. Men i makro er vi skikkelig bortskjemt i 2010-2012.

**

låt; Bigger than US, med White Lies (nov 2010).

Hvis du vil se hva NyAnalyse gjør; http://www.nyanalyse.no/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: