Lykkelig økonomisk vekst…

Krf ønsker seg målinger av opplevd lykke. Det er en (liten) internasjonal trend. Følger vekst i økonomi og tilfredshet hverandre tett? Skal vi bremse forbruket og starte «slow living»? Det hadde vært spennende med flere tall og sammenlikninger. Har mer rikdom i Norge gjort oss mer lykkelige? Ifølge Norsk monitor ga målingen et ja svar, ved at folk føler det bedre i 2009 enn på 80- og 90-tallet. Men vil det fortsette fremover?

Ifølge Aftenposten idag er Tyskland «en øy av lykke i ett pessimistisk Europa«. Betyr det at de har målt lykkegraden i alle land? Nei. det er bare det at veksten i landet og konsumet er høyere enn problemlandene (PIGS) mfl. Da er i tilfelle Norge «et lykkeland langt foran Tyskland«. For i den gamle stormakten har konsumet (og kjøpekraft?) stått ganske stille i ca 10 år.

Jeg har sett noen lykkemålinger for en tid tilbake fra Japans gode øk utvikling. I en lang periode øker opplevd lykke med utviklingen i økonomien, men så stopper sammenhengen opp. Kommer alle problemene ved å penger som skal prioriteres? Skal vi kjøpe ny bil, ta mer utdanning eller utvide huset? Det er hvertfall slik at privatøkonomien ikke følger «opplevd lykke» 1 til 1. Det er viktigst med forbedring i starten (les grensenytten er høyest), feks ved å kjøpe sin første bil eller spise godt. Ved senere skifte av bil eller bedre mat, tipper jeg at lykkeøkningen stiger relativt mindre.

Samme dag som Tyskland (og Norge) er øyer av «lykke» pga økonomisk oppsving, opplever Irland, UK og sør-Europeiske land kriser. Delvis selvforskyldt, men ille for innbyggerne. I forhold til lykkeforskning kan vi spørre; Føles det mindre tungt med motgang når mange land i vesten opplever det samme? Denne typen forskning på livskvalitet og tilværelsen er vanskelig, men noen miljøer forsøker. Les mer om dette i NB 2010 og s174 i NB 2011.

For Norge sin del kan samfunnsdebatten tyde på at enorm rikdom (+60% på 10år i disp realinntekt!), gir flere misfornøyde velgergrupper. Hver eneste dag er aviser og TV fullt av klager; på helsevesen, på skole, på politi, eldreomsorg osv.

Det har blitt kalt «rikdommens dilemma». Mer privatøkonomisk vekst, gir større krav til «gratisgodene» og tjenestene i samfunnet. Egentlig kunne egenandelen økt for kanskje 1/3 av oss? Men nordmenn er visstnok relativt lykkelige…

Kanskje er det bare media som overdriver? Vel, det finnes mange uheldige eks. Og ja, det er overdrivelser også. Men vi er på ulike «inntektsnivåer», også i Norge, selvom det er mindre forskjeller her.

Lykke er og blir subjektivt:

Jeg føler lykke av å starte egen bedrift. Andre føler lykke ved en trygg statlig jobb.

Noen føler lykke av å se på ny flatskjerm-TV på hytta. Jeg er lykkelig for at vi ikke har TV på fjellet. Andre har ikke tilgang på hytte, og strever kanskje med det.

Jeg opplever en liten lykkerus av å besøke en cocker valp med familien. Men den må fortsatt kjøpes for penger…

Barna vil gjerne at den skal hete «Lucky». Det er søtt, og passer bra for de fleste som vokser opp i Norge i 2010. Men ikke alle, og i Irland, Hellas og USA er det verre…

**

Låt; Lucky med Radiohead.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: