Findep, Frp og 88 mrd!

På fredag stod Stoltenberg frem i Dagbladet med en oversikt over 88 mrd i utgifter som følge av Frp forslag. Det kunne se ut som valget var om 10 dager, og ikke 10 måneder (kommunevalg)!

Jeg kjenner selvsagt til «the dark side» av norsk politisk agenda fra min rådgivertid på stortinget. Men en samfunnsøkonom og statsminister bør ikke la panikken drive seg helt ut på viddene i landets største aviser. Dette angrepet tror jeg Frp faktisk tjener på.

Det er jo riktig at opposisjonen spør sinnsykt mange spørsmål ved budsjettbehandlingen, slik det står i Finansavisen idag. Samtidig er det eneste periode i året hvor kunnskapen i departementene jobber for Stortinget og opposisjonen. AP kan jo lage anti-Frp notater hele året, med bruk av sine egne folk (les på Stortinget, i departementer – politisk ledelse, partiapparat for øvrig).

Jeg har tidligere fremført at vi trenger større bredde i norsk samfunnsdebatt, og at et uavhengig finanspolitisk råd er en ide. Se tidligere Blogg https://bluelines09.wordpress.com/2010/11/19/uavhengig-rad-for-oljepengebruk-look-to-sweden/

Se også Holmøy sine innspill på Statsbudsjett dokumenter i Samfunnsøk nr 8!

**

Jeg har ikke sett listen over pengebruk i detalj, men for meg ser det ut som at ulikheten i pengebruk mellom H og Frp nærmer seg hva SV og AP stod på rundt 2002-2003. Hvis det er riktig, så er det helt andre tema som er vanskeligst før 2013.

Det spesielle nå er altså at alle partier bruker mye penger, som bla. skyldes Finanskrise, kommunevalg og euro-uro. Derfor er det ulike løsningsforslag for et bedre Norge, som partiene bør argumentere mest på. Det er mest sannsynlig for mye offentlig penger i omløp for 2011, men det er en grense for hva økonomer kan detaljregulere…

Pressproblemet i økonomien kan plutselig dukke opp igjen om 1-2 år, men nå gjelder det å sikre «samling i bånn» for de rødgrønne – og de borgerlige. Korrigeringene de siste årene av oljepengebruk har vært så store, så noen må tenke nytt snart.

**

Låt: Wild one, med Jerry Lee Lewis, eller Iggy Pop versjon (Real wild child).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: