Uavhengig Råd for Oljepengebruk, Look to Sweden!

Superduper seminar igår i Stockholm!  I regi av Finanspolitiska rådet som er i diskusjon med Anders Borg…

I tillegg til undertegnede var eneste norske deltager fra utredningsseksjonen på Stortinget. Professor Steinar Holden (UiO) deltok i panelet med sine synspunkter fra norsk side. Det norske finansdepartementet glimret med sitt fravær. 

På deltagerlisten var det hele 35 personer fra det svenske finansdepartementet. Jeg ser det som et bevis på at rådet, ledet av Lars Calmfors, har en god ”standing” i den svenske økonomi- og samfunnsdebatten. «Det er faktisk slik at fagfolk i departementene må skjerpe seg og holde høyt faglig nivå», uttalte statssekretæren i finansdepartementet i paneldebatten. Vi fikk høre om erfaringene fra Danmark, Nederland og Storbritannia, i tillegg til Sverige. Danskene har hatt et slikt uavhengig råd, også kalt de vise menn, helt siden 1962.

Norge med sin enorme olje- og gassformue plassert i Statens pensjonsfond, bør ikke skape noen tvil om at fagøkonomer er rådgivere og ikke direkte beslutningstakere. Den viktige fordelingen og forvaltningen av oljepenger for de kommende generasjonene fortjener en åpen oppfølging. Jeg tror et slikt Uavhengig Råd for Oljepengebruken, URO (:-), kan gi et positivt bidrag i riktig retning. Detaljene rundt utformingen av mandat og antall medlemmer får komme i neste omgang. Vi må huske at med stor nasjonal rikdom følger også mer ansvar. I et system med noe ensidig og sterk makt – i hvert fall indirekte – konsentrert i ett fagdepartement, bør det følge mer åpenhet og evaluering. Et uavhengig råd kan for eksempel begynne med å evaluere aktivitetskorrigeringen av oljepengebruken de siste 5 årene. Det er også mulig å gjøre «rådet» mer bredt, som vurderer finanspolitikk, arbeidsmarked og trygd, løpende og gir sine innspill.

I Samfunnsøkonomen som er i trykken kan dere lese mer om dette, og i nr deretter skriver jeg selv også!

**

Låt;  Night fever med BeeGees, Disco 70-talls 40 års party i helgen (:-)

Reklamer

One Response to Uavhengig Råd for Oljepengebruk, Look to Sweden!

  1. […] Jeg har tidligere fremført at vi trenger større bredde i norsk samfunnsdebatt, og at et uavhengig finanspolitisk råd er en ide. Se tidligere Blogg https://bluelines09.wordpress.com/2010/11/19/uavhengig-rad-for-oljepengebruk-look-to-sweden/ […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: