3 supernyheter! Difi – H’s alternativ og URO

1. Difi har lagt frem mange spennende funn fra 6500 svar fra innbyggere i hele landet;

Se her http://www.nyanalyse.no/difi.html

Unge er mer skeptiske enn eldre innbyggere, på alle områder. Kravstor ungdom eller står de på krava!

NAV sliter fortsatt, og problemene er verst i storbyene. Plan- og bygge etaten ligger nærmest på bunn, og det kan være snakk om kulturell vrangvilje ifølge Forbrukerrådet, v Flesland.

Hvordan skal vi tolke svarene, virksomheter får fra ca 50 til 80 av 100 i score. Kirken og folkebiblioteket kommer best ut.

Men folk flest er sintere på Toll- og Vegvesen enn presten sin…

2. Høyres alt budsjett imorgen, med 6-10 mrd i skattelette, og lik oljepengebruk som regjeringen.

Lavere skatt er fint det. Lavere oljepengebruk kunne også vært fint. Dynamiske virkninger og flerårig budsjett kunne vist tydeligere forskjeller på mellomlang sikt. Opposisjonen er i lomma på MODAG og svar fra finansdepartementet når det gjelder proveny. Det blir spennende å se kutt i byråkrati, landbruk, nettolønn og Innovasjon Norge. Jeg er sikker på at skole og samferdsel får sine løft.

Det er faktisk slik at Frp og Høyre har en bruk av penger som er nærmere enn på lenge, men metoden bak kan være veldig ulik. Etter oppslaget i DN med skatteletter ville jeg som politisk journalist, satt overskriften H og Frp har funnet tonen. For husk at 6-10 mrd er innenfor feilmarginen til findep sine årlige opp- og nedjusteringer (akt korr).

3. Og viktigst av alt; I Sverige er det demokratisk og faglig kontroll med offentlig pengebruk og evaluering. De har hatt en Finanspolitisk råd siden 2007, som ser regjering og finansdepartement i kortene årlig.

De gjør faktisk jobben så bra at finansminister Borg begynner å bli lei. Men det er enda viktigere for et nyrikt oljeland som Norge; å sørge for at ingen jukser med forutsetninger og anslag. At ingen skryter på seg flere år med lavere budsjettert oljepengebruk enn 4%’en. Kun 2008 året hadde dette (såvidt) inne i budsjett på forhånd. Ex post er noe helt annet; uventet høy oljepris, høyere skatteinngang, lavere trygding og hopp og sprett i sykefravær flytter på «oljebalansen» til regjeringen. Det er ikke alltid villet politikk, men noen tilfeldigheter.

Når SSB er ute og tviler på metode og troverdighet til «beregnet oljepengebruk», tror jeg det beviser at vi trenger et nytt Uavhengig Råd for Oljepengebruk (forkortet til URO). Jeg lærer nok mer på seminar imorgen, og twitrer underveis.

Følg med da vel!

**

Låt; the Look med Roxette, fra tiden da Norge var lillebror i Norden…

Reklamer

2 Responses to 3 supernyheter! Difi – H’s alternativ og URO

  1. […] Blue lines: 3 supernyheter! […]

  2. NyAnalyse sier:

    Takk for link til flere som er glad i tall og fakta om offentlig sektor og innbyggere i hele Norge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: