Leve Rune kommune…

 

Da jeg startet i min første jobb på 90-tallet i Statistisk sentralbyrå var KOSTRA bare et fremmedord som lignet litt på mafian i Italia. For alle utenfor byrået. Det var flere områder som finansstatistikk, offentlig finanser og utenlandske beholdninger ved seksjonen. En hyggelig kollega var uheldig og måtte jobbe med detaljert kommunefakta.

Vi kalte han Rune kommune. Idag vil jeg gjerne takke Rune og de andre i SSB for at de bygget opp KOSTRA til et nyttig verktøy. Jeg sier ikke at den er perfekt ennå – og jeg vet at rådmenn landet over klager sin nød.

Men vi må vite hva kommunene gjør og ikke minst hva de kan lære av hverandre. Kun på den måten kan folk flest beholde tillit til lokalsamfunn og politikere.

Det utrolige idag er at kommunetall kan være veldig spennende saker. Hvor stor sykehjemsdekning har en kommune, hvor mye byråkrati per innbygger, gjeld per innbygger, underskudd/overskudd, andel med pedagogisk utdannelse i barnehager, antall elever per lærer, ant kilometer vei per innbygger, lønnsutgifter til stab og ordfører osv.

Faktisk er disse tallene så mange at NyAnalyse har spesialisert seg på å gjøre utvelgelse og sammensetning av slike offentlige, reviderte tall. Som noen har sett laget vi Byråkratibarometer som målte utgifter til adm, fellesoppgaver og styring. Røyken i Buskerud var best, så kom Larvik og Tønsberg. Grattis til dere og de andre som var best i klassen, i denne spesifikke øvelsen.

les mer her http://www.nyanalyse.no/aktuelt.html

Videre lager vi Fakta om kommune-Norge og fylkene, slik at lokalvalgkamp, programarbeid, årsrapporter og annen planlegging blir enklere for mange. Våre første kunder sier det er veldig nyttige og pedagogiske fakta! Vi er igang med et prosjekt for å fremstille ByråkratiBarometer og annen info ved hjelp av kartfigurer.

Ellers raser debatt i media, om større og færre kommuner, om Oslo elite, fagfolk som ikke forstår osv. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10025896

Vel, SP har rett på et punkt. Det er ikke sikkert vi skal begynne med de minste kommunene. Tenk hvis man fikk til så gode virkninger av noen litt større sammenslåinger, fra feks 5000 til 10000 innbyggere. Bedre tjenester uten ekstreme avstander, og gjerne rundt storbyene i starten.

For å vise at det nytter! Man slipper ikke unna vanskelige avveininger; hva skal kommunen hete, hvem skal være ordfører? Men jeg minner om at noen går av med naturlig pensjon, og at StatoilHydro var navnet på selskapet i en periode… Vær litt kreative, og bidra til bedre sikkerhet for gode lokale tjenester.

les også Budstikka imorgen, onsdag!

***

Låt: What A Fool Believes, med the Doobie Brothers (70-tallet).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: