Skatt i kommune-Norge: «verden er urettferdig»

Igår slo NRK opp saken om hvor mye mer innbyggerne i Bærum betalte i skatt ifjor, sammenliknet med innbyggere i mindre kommuner i N-Norge. Rundt 3 ganger så mye.  Og DN lederen omtaler Byråkratibarometeret idag; http://www.nyanalyse.no/presseklipp/DN201010.jpg

Se og hør Skatte-saken her: http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7342309 og http://www.nyanalyse.no/index.html (se knapp på høyre siden)

Hovedårsaken er høyere utdannelse hos folk i Asker, Bærum og Oslo. Høy etterspørsel etter bla. akademikere, spesialister og ledere fra store bedrifter og statsadministrasjon. Gode markedsforhold, mange etterspørrere etter tjenester – og bedre forhold for salg og innovasjon. Klynge effekter kan det også kalles, dvs at mange IKT og innovative virksomheter rundt storbyen gir større verdiskaping og lønnsevne over tid.  De finnes i hele  landet; Ulstein, Kongsberg, Harstad og Hammerfest er noen andre eksempler.

Hver tiende person i Asker og Bærum, minst, har 5 års høyere utdannelse eller mer. I Finnmark og Troms er det ca hver tjuende person. Det er mindre ulikheter i høyere utdannelse tom. 4 år i landet vårt. se tall her http://www.ssb.no/emner/04/01/utniv/tab-2010-06-25-01.html  Det skulle bare mangle at folk med høyest utdanning får høyest lønn, og dermed skatter mer. Men alle vet at det finnes mange unntak der ute, for markedet bestemmer (heldigvis) mye.Det er slik at ordfører i Bærum er misfornøyd med at 4/5 av skatteinntektene går til staten. Folk i Bærum får ikke beholde skatteinngangen selv, slik er velferdssamfunnet og distriktpolitikken sydd opp. Urettferdig?

I Nord-Norge argumenteres det med at alle statlige jobber for høyt utdannede ligger i Oslo området, og at bedriftene ikke har hovedkontor lokalt – men i hovedstaden. Det forsterker forskjellene. Urettferdig?

På Vestlandet har skatteinngangen økt kraftig gjennom oljeeventyret på 2000-tallet. De vil likevel ha mer av oljeskattene regnet lokalt fra virksomhet i Nordsjøen. Også urettferdig?

Ingen er fornøyd.  Bortsett fra finansministeren som sitter på 3000 mrd oljekroner i sin sparegris?

Hvis du vil finne ut om hvordan skatteinngangen er i din kommune, se her http://www.ssb.no/skatteregn/tab-2010-10-18-03.html

For personlige skatteligningstall (makro og per kommune) sjekk her;

http://www.skatteetaten.no/no/Artikler/2010/Skatteoppgjoret-for-20091/

Som dere skjønner er jeg skikkelig nysgjerrig på tall og fakta; Se også her-

http://www.nyanalyse.no/aktuelt.html

**

Låt:  the Scientist med Coldplay (2002).

Reklamer

2 Responses to Skatt i kommune-Norge: «verden er urettferdig»

 1. Wangerar sier:

  Hei
  Skatt urettferdig?
  Man kan anta at den som betaler mere i skatt, anatgelig tjener mere, og dermed sitter igjen med mere etter skatt.
  Og hvem sier at det er rettferdig?
  Det er ikke slik at lønnen er rettferdig, i så fall utfra hvilke kriterier skal man dømme rettferdighet fra? De fleste godt betalte jobbene ligger i Oslo, det er langt fra alltid en sammenheng med lengde på utdannelse og lønn, det er langt fra alltid en sammenheng mellom ansvar i jobben og lønn, det er langt fra alltid en sammenheng mellom kunnskapskrav i jobben og lønn. HVA ER RETTFERDIG?

  Kunne ønske at man i større grad utfordrer alle politikerer som snakker om en rettferdig fordeling, en rettferdig skatt, om å klargjøre hva de legger i rettferdig.

  • NyAnalyse sier:

   Ja, mer lønn gir mer skatt. Det er slik vi har laget skattesystemet vårt, selv om det er uenighet om stigning i skatteøkning ift lønn.
   Til ditt spørsmål om hva som er retferdig, vil jeg bare klargjøre at mitt syn er at utdannelse, innsats og kreativitet vil bli belønnet over tid, som gir høyere lønn, høyere skatt og evt lederstilling. Det er selvsagt unntak, men det skyldes da mangel på den type kompetanse (marked), eller ren trynefaktor (litt verre).

   Uansett mener jeg at rettferdighet regionalt blir vrient, da lavere lønn og lavere skatt i deler av Nord-Norge kan gi bedre livskvalitet (bolig, naturopplevelser, kjøpekraft) enn litt høyere lønn i storbyen. Så bildet er ikke svart-hvitt. Samtidig blir vanlig folk av og til presset ved at innflytting til store byer øker boligpriser, slik at noen må flytte langt ut av egen by. Ikke rettferdig det heller?

   Håper det er en del av svaret på dette nesten filosofiske spørsmålet (:-).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: