Budsjett: Hva burde pressen forhørt finansministeren om?

I dagens DN gjør de et helhjertet forsøk på «å finne den virkelige sannhet» bak 2011 budsjettet. Både leder og intervju med Bjørnland er inne på viktige finanspolitiske «gråsoner». Jeg mener det på nytt viser behovet for et uavhengig råd som evaluerer oppfølging av pengebruk, og at flerårige budsjett kan løse noen av problemene ved talljusteringer i siste liten.

La meg først fortelle en mulig historie bak. Høst 2009, budsjett 2010, alle ser at vi må raskere tilbake til H-regelen for å opprettholde troverdigheten og hindre kr-styrking. Det snakkes om 4% kutt i alle fagdepartement mv.

Våren 2010 og Revidert: Sysselsetting kommer tilbake, 40% færre asylsøkere, 10 mrd i høyere skatteinngang (slik findep velger å beregne), 4 mrd fra høyere statsutbytter og P-fondet vokser igjen. Johnsen legger frem videre utgiftsvekst i 2010. Bremser ingenting, men får bidrag fra inntektssiden. Nærmer seg H-regel. I budsjett 2011 skal jobben starte, hverdagen kommer?

Aug- 5.okt Budsjett: Elendige meningsmålinger, men økonomisk løft ved ulike nøkkeltall. Skatteinngang, sysselsetting, bilavgifter, sykefravær, oljepris og nedgang i asylsøkere går i riktig retning. Vekst i norsk økonomi kan bli over 3% i 2011. Det blir helt umulig å holde igjen på pengebruken/utgifter når ALT går riktig vei. Og i det fjerne kommer kommunevalget. Dermed er fasit 53 mrd nye utgiftskroner og 2,25% i vekst, som ingen kan kalle virkelig innstrammende – bare fordi beregning bak – nedjusterer pengebruken med 7 mrd. Vi må ikke glemme NIVÅET på offentlig utgifter, som er på 60% av BNP fastland i 2010 og 2011.

Spm 1: Hvorfor er norsk økonomi i nedgangskonjunktur i 2011 og må justere ned oljepengebruken fra faktisk 135 mrd ned til 128 mrd? (se s. 220 i NasjB.)

Spm 2: Hvor stor del er hhv konjunturelt høyere skatt, høyere avgifter og høyere dagpenger som gir 7 mrd i korreksjon samlet? Jeg støtter Bjørnland i DN idag, som mener det bør komme klarere frem. Er det slik at 6 mrd kr er tilbakebetaling av skattelån fra finanspakken i dette nettotallet?

Spm 3: Er det ikke riktig å si at regjeringen allerede har nådd H-regelens 4% i 2011? Hvis regjeringen treffer på 3,1% vekst og sykefraværet kommer ned med 4 mrd som skjedde i 2004-05, er man innenfor feilmarginen rundt H-regelen.

Spm 4: Hvorfor har ikke regjeringen lagt inn videre innsparing og lavere sykefravær i 2011? En artikkel i DN stod det noe om at SSB forsker Bjørnstad har truffet -12,3% nedgangen i anslaget. Det kan ikke stoppe der? Jeg håper da virkelig at regjeringen tror på egne (og LO,NHO) tiltak som går igang fullt først i 2011 har jeg hørt? 

«Det legges nå til grunn en reduksjon i det trygdefinansierte sykefraværet på 7 pst. per sysselsatt på årsbasis i 2010 sammenliknet med 2009. For 2011 legges det til grunn 0-vekst. For 2010 og 2011 anslås det en realvekst i folketrygdens utgifter til sykepenger på hhv. -6,2 pst. og 0,3 pst.» side 72-73 i Gul bok.

Spm 5: Av alle som spår om norsk økonomi i Nasjonalbudsjettet er det bare en aktør (First) som spår høyere vekst enn Regjeringen? På den annen side er man lavest på lønnsvekst i 2011 med 3,25%. Her trekker de i hver sin retning ad pengebruken i 2011.

Spm 6: Ser ikke Regjeringen at flere aktører enn Innovasjon Norge har mulighet for noe forsiktig effektivisering på noen mill. årlig?

Spm 7: Hvordan vil en ny kommunal eiendomsskatt for næringslivet slå ut forskjellig i ulike lokalsamfunn? Er dette en gavepakke til ordførere som ikke vil plage innbyggerne? Nå kan de bare ta fra bedrifter og eierne?

Spm 8: Ligger det inne noen beregning av hvor mange millioner som kommunene kan hente inn i eiendomsskatt på bedrifter lokalt? Idag har ca 2/3 kommuner en form for eiendomsskatt, vil dette gjøre det umulig for resten å stå imot presset? Hva er effekt på lokale jobber?

Spm 9: Hvor mange mrd kroner ble fordelt ut i siste runde, da økonomiske prognoser viste at man kom tilbake på H-regelen allerede i 2011? Ca 5 mrd eller 10 mrd?

Spm 10: Er det fornuftig å overføre alle 28 mrd og barnehageansvaret rett i etterkant av en finanskrise, hvor kommuner og fylkeskommuner har brukt langt mer penger enn normalt? Videre er det lånt veldig mye. Våre kommuner er utrolig forskjellige, men vi kommer ikke unna at noen mangler stordriftsfordeler og at det er mye å lære av de beste. Det må være langt mer fornuftig å lage en bedre kommunestruktur, og deretter overføre 28 mrd og alle nye oppgaver. 

Spm 11: Er det riktig å kalle det første innstrammende budsjett siden 1999 når utgiftsveksten øker videre fra et høyt nivå, etter 10 år med høy pengebruk?

Det er også mulig at årene 2006 og 2007 hadde tilsvarende konkraktiv effekt i etterkant, se under (0,3 og 0,2, men det viser stor «feilmargin» i norske budsjetter…)

**

Låt; Hard times, av Curtis Mayfield (1975), bra låt – men må vel tolkes med ironi for Norge i dag?

Les mer om NyAnalyse her www.nyanalyse.no

Torsdag 7.okt kommer vi med Byråkratibarometeret 2010, som viser hvor ulikt byråkratibyrde og utgifter til administrasjon er i ulike deler av kommune-Norge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: