Drivstoff dialog fra Johnsen!

At regjeringen gir seg med biodiesel økningen de startet på ifjor er gledelig! Det ble mye bråk den gang. Derfor er det lurt av Johnsen å invitere til dialog og prosess rundt drivstoff avgifter fremover. Med hjelp av de borgerlige kan vi snu over til grønnere bilavgifter uten kaos i budsjett behandlingen.

Oljepenger;  riktig retning – høyt utgiftsnivå fortsatt

Som jeg skrev i Finansavisen idag er det i nærheten av ett nøytralt budsjett, selv om regjeringen skriver kontraktivt med de 0,1-0,2 som «brems» i forhold til 2010. De viderefører egentlig det høye utgiftsnivået fra finanskrise årene. 135 mrd kroner bruker lille Norge ekstra, som er unikt i verden idag. Ifølge finansdep er vi først i 2011 i «nedgangskonjunktur». Dvs korrigerer ned sum av dagpenger og skatteinntekter som er konjunkturelt. Hadde vært artig å vite hva som ligger bak?

Utgiftene på statsbudsjettet øker videre med 50-55 mrd. Så en stor del av de økte inntektene blir brukt opp på alle gode formål, som vanlig.

Kommuner og lokal eiendomsskatt på bedrifter

I forhold til kommuner har de gjort noe litt sleipt, tror jeg. De legger stadig på nye oppgaver, sist barnehagene. Samtidig skal lokal skatteinngang holde igang velferdstjenestene. Noe økning kommer basert på høyere sysselsetting, men varierer veldig. Grepet med å innføre eiendomsskatt på kun kjøpesenter, næringseiendom eller lokale bedrifter – må ses på som gavepakke til rødgrønne (?) kommuner som vil hente inn penger. Farlig næringspolitikk på sikt?

Sykefravær uendret i 2011?

På sykefravær er jeg veldig overrasket over at de ikke tror på videre nedgang fra 2010-nivået. Det er i 2011 at nye virkemidler i avtalen om Inkluderende arbeidsliv skal settes fullt igang. De kan da virkelig ikke tro på at «ingenting» virker i nye satsinger. I 2004 og 2005 ble innsparing på over 8 mrd på 2 år.

**

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: