Statsbudsjett lekkasjer m/linker

Tirsdag 5.oktober er det på nytt finanspolitisk høytid over landet vårt. Da legger flertallsregjeringen og finansdepartementet frem statsbudsjettet for 2011. Det samme året som det skal holdes kommune- og fylkestingsvalg. Ja, hvor mye valgflesk kommer det?

http://www.dagbladet.no/2010/10/05/nyheter/politikk/statsbudsjett/innenriks/13687780/

Det er mitt første statsbudsjett, sett fra «utsiden» på flere år etter perioden som finanspolitisk rådgiver (H) på Stortinget. La meg gjøre noen vurderinger av budsjettet som kommer:

Oljepengebruken går videre nedover mot 4% regelen, og det gjelder både for 2010 og 2011. Merkelappen «nøytralt budsjett» er sannsynlig fra findep. Det artige med årlig budsjett er at hvis oljepengebruken har gått mye ned i 2010, så kan 2011 se mer ekspansivt ut!

Et par viktige momenter;

Kraftig nedgang i sykefraværet: gir regjeringen pusterom på minst 3-4 mrd både i år og i 2011. Det samme skjedde i 2004-05, men forskjellen nå er at veldig få nye tiltak er satt igang per idag. Hvis regjering skal vise tro på IA avtalen, må de legge inn innsparinger…

Bedring i skatteinngangen fra fastlands-Norge pga høyere sysselsetting og tilbakebetaling av «skattelån» gjennom finanskrisen til næringslivet. Den siste delen alene kan tilsvare 5-6 mrd i 2011. Strukturell, fin dep beregnet, økning i skatteinntekter i 2009 og 2010, ble 10 mrd årlig i Rnb. Hva med 2011?

Bilsalget har tatt av igjen etter et dårlig 2009 og vokser med ca 20%. Det gir stor økning i inntekter fra bilavgifter, særlig engangsavgift, men det er opp til Finansdepartementet å bestemme hvor mye som «påvirker» oljepengebruken. I løpende mrd er det snakk om 2-3 inn for 2010, og vanskelig å tippe om prognosen for 2011. Stemmer rykter om økt bensinavgift, så er det vel soleklart at det går til lavere avgifter på de miljøvennlige bilene?

– Endringer i skatten (trygdeavgiften) for ulike grupper pensjonister skal i utgangspunktet være nøytral, slik at det kun er omfordeling mellom ulike grupper av pensjonister. Om de ble fristet til å hente inn et par mrd kroner til sykehjemsplasser vil man se imorgen! Det blir helt sikkert bråk om dette imorgen, men regjeringen har hatt saken ute på høring. Det er vel bare FRP som står utenfor pensjonsforliket som vil rope høyest mot?

– Dersom utbytter i RNB 2010 fra statsselskapene videreføres eller har økt mer, vil både 2010 og 2011 hente et par nye mrd her.

-Sterk nedgang i asylsøkere vil fremstå som kutt i bistandsbudsjettet, og vil frigjøre 1-1,5 mrd i 2011 tipper jeg.

Oppsummert; Det er store penger på vei inn via inntektssiden på statsbudsjettet, selvom uføretrygd og forsmak på eldrebølgen, holder Folketrygdutgifter høyt fortsatt.

Det mest sannsynlige er nok nedjustering av oljepengebruk i 2010 pga gunstig finansiell fønvind. Avhengig av prognose på P-fondet, vil vi muligens snakke om rundt 15 mrd fra 4%’en. Da er ikke veien lang i 2011, dersom Johnsen mener alvor med «mer igjen for pengene» og hverdag igjen.

Det vil nok overraske meg også hvis de klarer hoppet ned til 4% i 2011. Det skyldes at kommuner skal ha sitt før valget, løftene på sykehjemsplasser og samferdsel er store, og ledigheten har økt litt. Det er altså noen gode og dårlige unnskyldninger for å bruke litt mer tid på å komme «on track». For valutaspekulanter er det viktigste at det nærmer seg (ikke hvordan…) og hva som sies om de neste årene.

Annet budsjettstoff og lenker:

Giske har lekket at Innovasjon Norge skal slanke administrasjonen med 90 millioner, og det store spørsmålet er om andre etater eller direktorater kan få samme marsjordre i budsjett 2011? Her snakker vi store penger på sikt, selv om man starter forsiktig. 

Bruk de 90 mill+ og de 50 mill til lokale Næringsutviklingsfond på «Kommune sammenslåings fond»?

Da hadde det vært noen milliarder som kunne benyttes på velferd eller mindre oljepengebruk.

Fy flate, det hadde vært gøy hvis Johnsen kom med den dynamiske moderniseringspakka!

Les mer om andre lekkasjer her http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1988855.ece

les også; https://bluelines09.wordpress.com/2010/09/19/all-makt-samlet-i-finansdepartementet/

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041371

http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7320703

http://www.na24.no/article2997741.ece

http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7321239

Se også NyAnalyse sine nettsider http://www.nyanalyse.no/

**

Låt: Wake up everybody, med John Legend & the roots (2010). Coverlåt av Harold Melvin (1975).

Reklamer

One Response to Statsbudsjett lekkasjer m/linker

  1. […] Statsbudsjett lekkasjer m/linker October 2010 […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: