Frogner feminisme forskning…

Det må være belastende å vokse opp på «verste» Frogner i Oslo. Høye boligpriser, lave skatter og dyktige kvinner.

På mange måter er det landets store skatteparadis? 

Og kvinner på Frogner er de eneste som er «up and coming» skal vi tro AP nestleder Helga. Har hun glemt at jenter er flinkere på skolen enn gutta? Har hun glemt at jenter er langt flere i høyere utdanning?

Det er slik at skatteletter på formue, arv og lønnsinntekter kommer menn mest tilgode. Så i Helgas verden er det riktig å vente kanskje 20 år med skattereduksjoner, så alt slår ut mer likt.

I forrige statsbudsjett ble husene på Frogner benyttet som modell for å heve ligningstakster rundt om i hele landet. En tilfeldig urettferdig ordning er skiftet ut med en litt bedre tilfeldig ordning med ganske mye mer byråkrati.

Så til forskning på skattereduksjoner på arbeid. Det er gjort mye godt arbeid av dyktige forskere i SSB og internasjonalt. Konklusjonene er at 50-70 % av skatteletter på arbeid i reform av 2006, kom tilbake til statskassen. Se tidligere innlegg «Halv pris på skatteletter».

Hva har det med kvinner å gjøre? Jo, den største effekten på arbeidslivet ved skattereduksjoner var at flere kvinner forlater «kjøkkenbenken» og kom i arbeid. Gifte og samboende kvinner ser altså den økonomiske gevinsten ved lavere skatt, og vil ut å jobbe eller jobbe mer. De finner at 10% lønnsvekst etter skatt medfører 6% høyere arbeidstilbud. I Nederland har en studie funnet en slik sammenheng helt opp i 1/1 i noen segmenter.

Vi må nesten spørre om Helga vil ha kvinner på kjøkkenet, og at det er verdt det, så lenge flest menn betaler formuesskatt. Både single kvinner og menn er visst uansett «arbeidsnarkomane» eller nesten uberørt av lønn etter skatt. Modellsvikt eller sannhet?

La meg ta et fakta eks i tillegg:

Ca 530.000 mennesker eller hver femte sysselsatte jobber i helse og sosial sektoren. I denne sektoren er kvinner helt dominerende, jeg tipper på 3/4 av de ansatte. I denne sektoren er lønn i stor grad bestemt av politikere, og det er vanligvis monopol tilstander. Forenklet kan vi godt si at markedskreftene fra eldrebølgen i liten grad gir kvinner innen helse og sosialyrker noe inntektsløft. Urettferdig kanskje?

Ulempen med Helga er at hun ikke vil at grundere skal tjene penger på helse eller eldreomsorg. Vel, da vil det ta mye lenger tid enn nødvendig før kvinner tar igjen gutta på lønns- og formuestoppene. Er det ikke litt synd at alle jenter vil velge BI, jus og statsvitenskap – hvis muligheten til å starte egen bedrift i kvinnedominerte yrker, kunne vært like lønnsomt?

**

Låt: Poor Leno med Røyksopp.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: