Vår verden er i endring – jippi !

For å endre samfunnet til det bedre trenger vi hjelp fra alle gode krefter, enten de jobber i privat eller offentlig sektor.

Vi trenger «dynamiske» økonomer, både bedrifts- og samfunnsøkonomer, av alle slag! For denne kampen må vinnes. Hvis vi bare ser på nytte-kostnadsanalyser fra 1970-og 1980 årene kommer vi ingen vei. Anslagene om oljepris og volum slo feil. Vi lever fortsatt med energirikdom. Men vi har en klart mer utdannet befolkning som stadig er på søken etter spennende oppdrag. Hvem så at internett, sosiale medier og mobilbruk skulle endre vår hverdag så ekstremt mye? Noen ganger blir jeg skremt av motstanden mot ny viten og nye løsninger…

Årsaken til «Jippi» i overskriften idag er at Ulstein og Hareid har bestemt seg for å starte prosess for kommunesammenslåing. Det er skikkelig gla’nyheter det. Det er 4-5.000 innbygger i hver kommune og det er 10 min mellom hver kommuneadministrasjon! Det er en flott skipsverft klynge med Ulstein gruppen i spissen. Det er så bra at noen vil endre seg, redusere administrasjon og skaffe bedre tjenester for innbyggerne. NyAnalyse vil gjerne bidra på konsekvensutredningene før folkeavstremming senest i 2013. Vår erfaring med utredning av (alternativ) Økonomiplan for Hedmark fylkeskommune og en mindre kommune i Innlandet, viste at byråkrati byrden som legges på uvitende innbyggere er stor. Det er velmenende jobbargumenter hvis private bedrifter mangler, men det er også mulig å slippe til andre enn de offentlige på renhold, sykehjem og ulike driftsoppgaver. 

Poenget er at når NHO Service (Dagsavisen 7.sept.) – har regnet ut at kanskje 18 mrd kan spares hvis man følger «beste praksis» på leveranse av disse tjenestene, ved bruk av mer konkurranse – da må flere skifte leverandør. Det er noe med at oljerikdom over tid, gjør at reformer utsettes.

Det som gjenstår i kampen om «virkelighetsforståelsen» er at tall kommer til offentligheten, fra Kostra og SSB, fra NHO Service, fra NyAnalyse, fra YS og fra LO? Ja, slik at det er mulig å se kvalitet og effektivitet i ulike deler av samfunnet opp mot en type «bench mark».

Vår verden er i endring; flere er positive til markedstenkning, kutt i byråkrati og bedre betingelser for grundere og næringsliv. Jeg har møtt på mange gode krefter som vil sikre verdiskaping og dermed varig velferd. Det er snart slutt på at vi kan bevilge oss til bedre løsninger over offentlige budsjetter…

**

Dagsavisen hadde en feilaktig variant av undersøkelse på skatt og velferd i helgen. Jeg følger opp med min egen her;

Spm: Når du tenker på prisen som innbyggerne betaler i form av skatter, avgifter og egenandeler, hvor god eller dårlig synes du kvaliteten er på det offentlige tjenestetilbudet? 

Konklusjoner den gangen:

42% misfornøyd med tjenester vs skatt og avgift.

38 % fornøyd med tjenester vs skatt og avgift.

kilde: Difi, spurt høst 2009, lagt frem i starten av 2010.

**

Låt: Changes med Bowie og Team building av KENT (2010).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: