Statsfinansielt lykketroll eller rik på monopolpenger?

Innlegget står i ukebrevet Mandag Morgen, 23.aug 2010

I sommer har det vært lagt frem flere forslag for å sikre finansieringen av eldrebølgen med skatteøkninger. En statssekretær i Finansdepartementet har også lansert begrepet ”smarte” skatter. Jeg tror det kan forstås som en økt skatteinngang til staten som nærmest ikke merkes av folk eller næringsliv. Nokså mystisk egentlig. Jeg er sikker på at det bør letes etter andre løsninger før skatteøkninger lanseres. Videre synes uenigheten stor om handlingsrommet på budsjettene fremover. Ifølge Aftenposten 9.august har vi mange milliarder mer å bruke på statsbudsjettet fremover. Forutsetningene er blant annet at standarden på helse- og sosialtjenester står stille og at oljeprisen blir 400 kroner per fat. Videre hevdes det at valget står mellom å sikre eldreomsorgen eller å senke skattene frem til 2030. Da er det lett å bli forvirret når rødgrønne politikere i sommer har tatt til orde for økte skatter for å finansiere nettopp utgiftene fra eldrebølgen. Er det mulig at vi har for mye penger i dag, men for lite etter 2030? Ja, det er en mulighet. Det er derfor Norge har opprettet Pensjonsfondet, tidligere kalt Oljefondet, for å sikre at ikke et par generasjoner bruker opp alle pengene. Samtidig er det viktig å huske at forutsetningene bak prognosene om hvor mye penger Norge har til disposisjon, i stor grad vil styre konklusjonene. Det er en viktig forklaring på at Perspektivmeldingen fra januar 2009 (omtalt i Aftenposten), finner større handlingsrom i budsjettene enn politikere i sommer.

I etterkant har Norge brukt langt mer oljepenger enn 4 prosentbanen (handlingsregelen). I 2009-2010 brukes det over 240 mrd kroner eller ca 45 mrd utover 4 prosenten, men det skjer stadig endringer i tallgrunnlagene. For eksempel tapte Pensjonsfondet store penger i 2008, hentet inn nærmest alt i 2009, men taper stort igjen nå. Både finanskrisen, statsfinanser i EU og BP-ulykken i USA påvirker vår sparegris. Det tilsier at lang horisont i forvaltningen av oljepengene er fornuftig. Flaks med oljeprisen gir også et bidrag så langt.

Vi er et statsfinansielt lykketroll her på berget nord i Europa, men det er usikkert hvor lenge selve oljerikdommen vil bestå. Flere eldre og pleietrengende blir det helt sikkert etter 2020. Derfor er mitt beste råd som økonom for å sikre bærekraftig velferd og konkurransedyktige betingelser å se på omfanget av offentlig sektor med nye øyne. I 2010 utgjør offentlige utgifter hele 6 av 10 kroner vi skaper i fastlandsøkonomien. Før vi nok en gang skrur opp skattenivået, mener jeg det er riktig å bedre bruken av ressursene vi har til rådighet. Vi må spørre oss: Hvorfor er Finland så mye mer effektive på sykehusdrift? Og hvordan klarte Danmark å redusere antallet kommuner fra 271 til under 100? Etter at regjeringen har gjort denne nødvendige øvelsen og vurdert mer bruk av egenandeler, kan politikerne se på skatteøkningene sine. Da vet vi om milliardene i prognosene kun var monopolpenger eller faktisk virkelige budsjettmilliarder.

Bare husk på at: Høyere skatt på arbeid gir lavere arbeidstilbud og Norge konkurrerer med andre land om lokalisering av kunnskap og investeringer. Så det er enda en god grunn til å begynne med effektivisering og bruk av nye løsninger først.

Se her for en annen relevant artikkel om tema http://mandagmorgen.no/egenandeler-kan-redde-velferden

Evt. synspunkter kan gjerne sendes på mail til terje@nyanalyse.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: