Modernisering mer sexy enn sjøkabel

 

Mens Jens er ute og forsvarer sin kloke beslutning om 2/3 sjøkabel for pressen, sitter finansminister Johnsen og leter etter grep for å effektivisere offentlig sektor. Eller «å få mer igjen for penga» som han så fint kalte det med Høyre-dialekt. Han har nemlig skjønt at den neste stormen vil handle om langt viktigere saker enn monstermaster. Den virkelige STORE diskusjonen før valgene i 2011 og 2013 vil handle om fremtiden til velferdsstaten. Intet mindre.

På denne banehalvdelen er Arbeiderpartiet den folkelige og statsorienterte pådriver, hvis de selv VIL modernisere, slik de lykkes under Gro og delvis mislykkes i Stoltenberg I. På den andre banehalvdelen har vi Høyre som opprettet et eget Moderniseringsdepartementet og alltid nevner effektivisering i sin retorikk. Men det er ikke alltid overbevisende tallberegninger bak. Det tok overraskende lang tid før kommunesammenslåinger ble tydelig politikk.

I den gamle NOU «Mot bedre vitende?» som ble ledet av Victor Norman står det:

» …samfunnet kan oppnå gevinster på mellom 115 og 130 mrd kr per år; at det frigjøres rundt 500.000 årsverk for andre oppgaver og at effektivisering kan gi budsjettgevinster tilsvarende 25-30% av alle skatter og avgifter«!

Det er lenge siden 1991 og de tar for seg lite effektivt landbruk og bistand også. Men jeg skal banne på at mye står ugjort den dag idag. NyAnalyse har sett på Kostra-tall for kommuner og fylkeskommuner. Det er store forskjeller i pengebruk på administrasjon pr innbygger mellom godt drevede kommuner og de svakeste. Er det riktig å fortsette slik?

I den nyere Perspektivmeldingen (jan 09) er det listet opp noen forskningsarbeider som tar for seg effektivisering i offentlig adm, helse, politi og omsorg. Studiene til en rekke forskere slår fast at potensialet for innsparing er mellom 10-28% ! Det henger blant annet sammen med at de beste leverandører er veldig mye bedre enn de dårligste.

Synes du fortsatt at modernisering er lite sexy, Erna?  

God velferd i fremtiden, vil følge like mye av smartere ressursbruk og læring, som oljepengebruk eller skatteøkninger. Og pass på så ikke AP Johnsen får ta æren for god, gammel Høyrepolitikk.

Jeg er sikker på at NyAnalyse kan lage en god rapport om potensial for innsparing ved ulike tiltak i offentlig sektor. Det tror jeg diskusjonen av fremtidens velferdstjenester sårt trenger før kommunevalget i 2011.

Sjekk ut dette som viser at rådmenn og ordførere fra alle partier, unntatt SV forstår at private kan øke innovasjon og gi bedre tilbud:

http://www.nho.no/offentlig-sektor-og-naeringslivet/ser-fordeler-ved-konkurranse-article22273-289.html

Låt: The suburbs – Arcade Fire (2010)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: