Mer åpenhet om finansMakta!

Norsk økonomi er sunn og ser veldrevet ut i forhold til mange andre land. Men er det riktig at så mye makt og påvirkning er konsentrert hos personer tilknyttet det Kongelige finansdepartement? La meg gå gjennom de mest innlysende maktpersonene og noen til:

Vi har en statsminsiter som har vært finansminister i mange år. Han er til og med sosialøkonom fra samme skole som «halve» departementet. Flinke folk, men skal de bestemme og påvirke så mye?

Vi har en finansminister som har vært det i 6-7 år tilsammen, det meste på 90-tallet. Da er det lett å gå inn i samme tankebaner. Det er trygt, men gir det fornyelse?

Vi har en SV leder (i underutvalget, regjeringsledelsen) som har vært finansminister i 4 år nylig, og er oppdratt av fagfolk i departementet. Er hun like kritisk til maktkonsentrasjonen i finans som før?

Det sitter også en stabs-minister som (ikke-) koordinerer på SMK, og har også vært finansminister!

Ja, det er lett å tenke seg at det er mye snakk om samfunnsøkonomisk lønnsomhet, grensenytte/kostnad og derivering, som stjeler tid i denne gjengen.

Glemte jeg å nevne at siste ti års sentralbanksjef Gjedrem kom fra toppstillingen i finansdepartementet. Hvis jeg ikke trår feil, gjør SSB sjef Olsen omtrent det samme?

Og skal vi ta konspirasjons teorien helt videre; er jammen Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng med i makt-klubben med erfaring og kanskje tankesett fra økonomiavdelingen. Flinke folk, men utfordrer de makta skikkelig?

Videre er en av de ledende finanspolitikere på borgerlig side, tidligere finansminister Per Kr. Foss, med fire års fartstid hos fagøkonomene. Kanskje også han stoler for mye på lærdommen derfra?

Poenget er enkelt; hvorfor har vi ikke et uavhengig utvalg «Fiscal policy Watch» eller Handlingsregel Watch?

**

I et tidligere nummer av magasinet Samfunnsøkonomen kommer det opp en veldig spennende løsning for norsk finanspolitikk. Bør vi vurdere å opprette et Finanspolitisk råd som de har i Sverige? Det kan være smart for å sikre at styrende politikere sammen med Finansdepartementet ikke kan gjøre nærmest hva de vil. Ofte på bakrommet. Det er mange spørsmål som dukker opp i løpet av budsjettåret. Hvor mye penger er det fornuftig å bruke?

Hvilke effekter får ulike budsjettposter på presset i økonomien?

Hvordan justeres oljepengebruken ift konjunkturene

Er det riktig at Regjeringen har gjort «alt» riktig gjennom finanskrisen? Nei, jeg stemmer for at Norge får sin egen vakthund som kan evaluere finanspolitikken.

Ideen stammer visstnok fra økonomen Frisch tilbake i 1933, som ønsket seg et type «konjunkturråd». Så det er ikke snakk om radikal fornyelse.

Jeg tror vi kan ha fordel av mer åpenhet rundt Finansdepartementet og styrende regjeringer sine analyser og prioriteringer. Hvorfor er det bare Gjedrem som skal ha en «Norges Bank watch»?

**

Låt: Passer vel med 70-tallet «My Old School» av Steely Dan (1973).

3 Responses to Mer åpenhet om finansMakta!

  1. Er det virkelig skummelt at vi har en finansminister som har jobbet med økonomi før? Eller at Høyres finanspolitiske talsmann har bakgrunn som fagøkonom?

    Hadde det vært bedre dersom finansministeren var kunsmaler, landbruksministeren astronom og statsministeren ufaglært uteliggende narkoman?

  2. NyAnalyse sier:

    Morsom vinkling. Mitt poeng er jo bare at de kommer fra samme erfaringsbase. Det kan hindre kristisk nytenkning i et viktig maktsenter i Norge. Videre at åpenhet må gjelde for regjeringens premiss grunnlag. Det er en viktig del av demokratiet og Stortingets mulighet til å evaluere regjering og embetsverk. Selvsagt fordel med mange økonomer (:-), men jeg tror Johnsen er noe helt annet…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: