Europas arrogante, rike fetter!

Statsminister Stoltenberg følger opp en norsk spesialøvelse, nemlig øvelsen «det er typisk norsk å være god». Det er særlig lett når de andre er dårlige. Øvelsen har tradisjoner tilbake til Gro H. Brundtland og våre gull grossister under Lillehammer og Albertville OL. Vel og merke vinter-OL.

Sigbjørn Johnsen har allerede gått foran Stoltenberg i løypa og sagt noe om at «friheten» (for ett land) følger av å være gjeldfri. Det blir egentlig litt latterlig. Og det må oppleves utrolig arrogant å høre på for våre naboland i EU. Her snakker en finansminister for 4,7 mill innbyggere langt mot nord, med fat på fat med olje, gass, vannkraft, og fisk – om hvor dumt våre europeiske handelspartnere har stilt seg. Under den samme perioden har 70% av norsk eksport gått til de samme landene i EU.

Det har vært betydelig tøffere for mer normale land. I en periode hvor vestlige land har opplevd at industri- og ferdigvare produksjon er delvis utkonkurrert av Asia og Øst-Europa, har Norge fått enorme ekstrainntekter. Prisene på olje, gass og mange andre råvarer har gitt AS Norge 50-60 % høyere (realdisponibel)nasjonalinntekt de siste 10 årene. jf figur under.

I tillegg har ikke Norge vært spesielt gode til å begrense omfanget av offentlig utgifter og dyre ordninger. Men vi har hatt råd til å vente med reform og bedre økonomistyring pga massive ressurs inntekter. Pensjonsreformen er viktig nok, men det er det eneste lyspunktet?

«Il faut qu’on fasse un effort! sa den franske statsminsteren på Oslo-besøk om å redusere noe på velferdsordningenes omfang. Det betyr at «vi alle må gjøre en innsats». At norske statsledere med tusenvis av oljemilliarder under soveputen, forteller andre land hvordan de burde spart mer, er ikke lite arrogant. «Norge er et land i verden», ble sagt i 1972 etter nei-avstemmingen, av statsminister Lars Korvald. Jeg ville lagt til «lite» foran land. I 2010 er vi litt større, men oppfører oss av og til som både bortskjemte og nyrike.

De fleste andre land med velfungerende demokratier som får en oljegave fra himmelen som er verdt snart 3000 mrd kroner og har så få innbyggere, vil fremstå som en fornuftig Onkel Skrue i finanspolitikken.

At Stoltenberg legger en stor skyld på skattepolitikken er litt forutsigbart. De andre landene i verden jobber faktisk for å holde på verdiskapingen, og da er lavere skatter for bedrifter og eiere viktig. At norsk lønnsomhet i mange næringer er høy og mer avhengig av verdensmarkedspriser enn «politikk», betyr ikke at bedre rammevilkår er feil retning for andre land. Selvsagt har noen land overdrevet og gjort feil i finanspolitikken, men de trenger ikke lille, rike Norge som «mal» til bedre styring.

Som sagt er EU mer sårbart i kampen om sysselsetting, mens i Norge går mye av seg selv. Jeg vil velge å berømme grundere, ansatte og ledere før de sittende politikerne.

Hvis vi skal tilbake til analogien til Lillehammer OL, så er det slik at Dæhlie og Alsgaard etter sine gull, ville kjefte på Hellas og Spania for sakte fart i skiløypa. Vel, det er ikke alle land som er født med ski på beina!

Og enda viktigere: Det er ikke alle land som har 3000 mrd under soveputen…

**

Låt: «Alt for Norge» – fra et fotball VM vi kvalifiserte til – i forrige århundre.

Reklamer

One Response to Europas arrogante, rike fetter!

  1. […] The busiest day of the year was June 15th with 121 views. The most popular post that day was Europas arrogante, rike fetter!. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: