Fartsblinde politikere «til helvete på 1.klasse»

Et kjent sitat fra dansk politikk er at «det går til helvete på første klasse«!

Jeg mener det er riktigere beskrivelse («sakte») enn alle synsinger om Hollandsk syke. De overser nemlig at Norge har hatt stor glede av oljepenger i 30-40 år allerede. Vi har også opprettet en smart ordning som forsøker å skille opptjening og bruk av en ikke-fornybar ressurs, i Pensjonsfondet. Det kan være greit å minne både Gjedrem og andre om at «industridøden» også ble varslet rundt år 2000, da ny økonomi skulle gjøre oss uavhengig av industri. Det kom tøffe tider i 2002-03 da kronen var rekordsterk og 25.000 jobber i industrien forsvant. Men fra 2005 til 2008 fikk de en oppblomstring ved økte råvarepriser og Asia-effekter. Bedriftene var også gode til å omstille seg i denne perioden. Ikke minst til å utnytte global arbeidsdeling. For første gang siden 70-tallet fikk man en økning over flere år i sysselsatte. Så industriens død er betydelig overdrevet!

Det som derimot har skjedd er at politikere ble vant til at næringslivet ordnet opp selv, og at pengene gikk mer og mer til helse, sosialtjenester og trygder samt kommunetjenester. Gjennom finanskrisen ble politikere fartsblinde i den forstand at dårlige penger ble kastet etter gode penger (og formål). Svært få krav ble satt til bevilgningene og en god del tøt ut som lønnsvekst lokalt.

SSB har idag lagt frem tall som viser at 56% av statens utgifter går til helse og sosial, trygder mv. I god tid før eldrebølgen virkelig treffer oss har altså «halve Norge» tatt ut sykmelding. Noen med god grunn, andre uten? I jakten på rettferdighet har mange folkevalgte glemt at pengeutdeling til «grupper» skaper perverse incentiver.

  • Hvis det lønner seg mer å være hjemme enn å jobbe, må arbeidet være interessant for å velge jobb.
  • Hvis avgang med Afp er like lønnsomt som å jobbe til 65 eller 67 år, er det fristende å velge tidlig pensjon.
  • Hvis SP sender over mer penger til småkommuner, er det ikke noe vits å bli en sterkere, større kommune. 

les mer om dette her;

Mer enn halvparten av statens utgifter går til helse og sosiale tjenester

Om lag 450 milliarder kroner, hele 56 prosent, av statens totale utgifter i 2008 var knyttet til helse og sosiale tjenester. Det er NAV og spesialisthelsetjenesten som er de dominerende virksomhetene her, og størsteparten av utgiftene er pengeoverføringer fra NAV til privatpersoner. Av NAVs overføringer, som beløp seg til nesten 300 milliarder kroner i 2008, gikk over en tredel til alderspensjonister. Uføre og langtidssykemeldte fikk til sammen nesten like mye som alderspensjonistene.

http://www.ssb.no/vis/stafo_statres/art-2010-06-09-01.html

**

Låt; The Revolution Will not be Televised, med Gil Scott-Heron (funky 70-tallet)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: