Innlegget medie-Norge ikke ville trykke

Etter to forsøk i avisene velger jeg å publisere dette direkte til blogg- folket!

Urettferdig skattebehandling

Av Terje Strøm, sjeføkonom i NyAnalyse

Ulike debatter om dynamiske effekter fra skatteendringer har vært en del av de fleste valgkamper. To klare yttertilfeller er ”ingen” positive effekter fra lavere skatt og at skatteletten er helt selvfinansierende. Sannheten ligger nok mellom her ett sted. For helt bakerst i Nasjonalbudsjettet 2010 står det at:

”… svakheten ved dagens provenyanslag, nemlig at en i enkelte tilfeller ikke tilordner et “korrekt”  (langsiktig) proveny til den enkelte skatte- eller avgiftsendringen…”

I 2008 slo en utredning fast at over halvparten av skattereduksjonene på arbeid i Skattereformen kom tilbake til statskassen i årene etterpå. Det var egentlig et utrolig sterkt resultat fra de forsiktige forskerne i Statistisk sentralbyrå. Nå har det nylig kommet en analyse fra en gruppe forskere som finner noe lavere dynamiske effekter. Toppskatte reduksjoner vil gi mellom 17 og 35 prosent tilbake til statskassen mener de. I dagens behandling av statsbudsjettet blir ikke de positive effektene ved skatteendringene tatt med overhodet. Det er helt sikkert feil, og samtidig et hinder for opposisjonspartiene å vise tydelig alternativ politikk.

En arbeidsgruppe bestående av SSB og finansdepartementet har konkludert med:

Arbeidsgruppen mener at budsjett dokumentene bør inneholde analyser av samlede virkninger av skatte- og avgiftsforslag, inkludert dynamiske virkninger…”

Det blir utrolig spennende å følge med på når finansdepartementet kommer med bedre anslag som er mer i tråd med virkeligheten. For selv om skatteletter sjelden er selvfinansierende er det helt gal metode som benyttes i dagens stortingsbehandling.

For uansett om den dynamiske effekten av skattelette på arbeid er 17, 35 eller 56 prosent, er alle konklusjonene entydig på at dagens budsjettberegning er helt misvisende.

Og når det gjelder avgifter blir alle adferdsendringer i befolkningen tatt med i budsjettanalysene. Er det fordi kjøp av biler, motorsykler og tobakk er så mye lettere å regne på?

**

låt: Heroes av David Bowie.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: