Offentlig ansatte som lønnsgissel i Revidert!

Jeg skjønner godt hvis LO stat, Unio og andre fagforeninger er forbanna nå. Regjeringen har blandet seg direkte inn i lønnsoppgjøret ved å sette ned lønnsveksten fra 3,5 til 3,25%. Og begrunnelsen om lave oppgjør i frontfagene virker ikke helt troverdig. Jeg har en snikende mistanke om at det har med kommuneøkonomi og samlede utgifter på statsbudsjettet å gjøre.

For ved hjelp av lavere lønnsutgifter i statlig og kommunal sektor, omtrent diktert av regjeringen – og i tillegg økende skatteinngang for fastlands-Norge, er det mulig å holde igjen på kravet om mer overføringer til kommune-Norge i Revidert og opplegget for 2011 (kommune prop’en). Det er ganske smarte saker dette. Lavere rente enn prognose i Nasjonalbudsjettet er sikkert også benyttet.

Det er nemlig slik at Regjeringen følger gjennomsnittlig prognoser til andre økonom miljøer på BNP vekst (2,1%) og arbeidsledighet (3,5%). En nedjustert arbeidsledighet skal vel normalt øke lønnsveksten marginalt…

Men på lønnsvekst drar Johnsen og co ned prognosen under de andre «forstå seg på’ere» i Norge, fra 3,5 til 3,25% – midt i lønnsoppgjøret for offentlig sektor. Det må provosere mange i fagforeningene rundt om.

Intensjonen er god for norsk økonomi. Lavere lønnsvekst gir normalt mindre kostnadsvekst, lavere inflasjon og mindre behov for raske renteøkninger. Det kan være en hjelp for K-sektor, hvis de lykkes med å presse lønnsveksten ned i 3,25%. En gang tidligere på 2000-tallet ble lønnsveksten såvidt lav, i 2004, ifølge TBU. Da hadde 25.000 jobber innen industri gått tapt i årene foran, og en sterk krone helt nede i 7,25 per Euro var medvirkende årsak.

På den annen side har de gitt seg mindre handlingsrom ved å oppjustere sykepenge kostnaden på grunn av overheng fra toppåret 2009. Litt mystisk at de ikke tror på tiltak, kombinert med samfunnsdebatten gjennom vinteren. Jeg har skrevet det før, men det ble faktisk 4 mrd i innsparing i 2004 og 2005 etter forrige «oppvåking» av IA avtalen. Hvorfor ikke nå? De sparer kanskje denne glad-nyheten til 2011-budsjettet. Alle tiltak er ikke ferdig utformet, vistnok.

Det er mye på statsbudsjettet som er lønnsavhengig som trygd, pensjon, dagpenger mv i tillegg til betaling for lærere og sykepleiere. Kan det være slik at Regjeringen drar ned tallet for arbeidsledighet og lønnsvekst for å redde sitt eget skinn? Rett og slett fordi kuttene ble for vanskelige i Revidert? Det er nemlig noe som heter ostehøvel kutt på finanspolitiker språket. Men egentlig har vel de rødgrønne tatt alle offentlig ansatte som gisler i mai 2010!

I andre land i sør-Europa kuttes derimot lønningene med 10-20% som er en annen virkelighet. Dermed virker kanskje den dramatiske Euro-krisen til at LO og co svelger litt lavere lønnspålegg likevel? Ryktene sier at LO aldri dukket opp på høringen om Revidert. Tilfeldig? Neppe…

Fakta: Dagpenger er kuttet med 940 mill kr pga lavere ledighet i RNB 2010. Lønnsutgifter er kuttet med 650 mill kr pga lavere lønnsprognose. Sykepenger er oppjustert med 590 mill pga høyere sykefravær inn i 2010. Lavere lønnsvekst burde gitt lavere sykepenge utbetaling. Sykepenger til selvstendige næringsdrivende er nedjustert med 70 mill kroner pga stopp i veksten og lavere lønnsprognose.

**

Låt: Fragile tension med Depeche Mode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: