Finanskrise: Syke menn eller smarte bedrifter?

 

Finanskrisen kom plutselig på norsk næringsliv under høsten 2008 og vinteren 2009. Etterspørsel etter både varer, tjenester og ansatte stoppet brått etter flere år med gode tider. Ikke minst var forventningene dystre til global økonomi og byggeaktiviteten stupte etter tidenes nasjonale byggeboom!

Hva skjedde så? Den sterke økningen i ledigheten stoppet opp under våren 2009, men sykefraværet steg urovekkende mye. Og mange har vært reelt syke og skal selvsagt ta del i gode ordninger, men ikke alle. Særlig bransjer rammet av svikt i etterspørsel og svake konjunkturer opplevde økning i langtidssykefravær. Dermed har syke menn tappet statskassen langt mer enn normalt under finanskriseåret 2009. I de tre første kvartalene av 2009 steg (legemeldt) sykefraværet med ca 10% for menn – og kun 3% for kvinner. Det ble så høyt at statsminister Stoltenberg tok affære og satte igang «IA 2 – oppfølgeren».

NAV har nå publisert en rapport som sier følgende: » Hovedforklaringen på økningen i legemeldt sykefravær for menn er en betydelig økning i antall sykefraværstilfeller med varighet over 12 uker og særlig over 26 uker…» og videre:

» Både ansiennitetsreglene og forbudet mot oppsigelse pga sykdom det første året kan ha bidratt til det…»

http://www.nav.no/232006.cms

Det er helt sikkert både velmenende bedriftsledere som vil sine ansatte vel økonomisk, og «smarte» bedrifter som ser at kostnaden tas av staten, som ligger bak dette. Samtidig er fordelen at de ansatte er tilgjengelig for bedriften ved nye oppdrag, da de fortsatt er i arbeidsforhold.

Så kommer 48.000 kroners spørsmålet: Hva er så galt med det?

1. Det er utnyttelse av fellesskapet og en velferdsordning (hvis sykdom er tvilsom eller ikke eksisterende). Ille nok, men ville ikke arbeidsledighetstrygd gitt samme kostnad. Det er en forskjell (62% av lønn og 100% av lønn i år 1) økonomisk.

2. Det kan være smittsomt, ved at flere bedrifter og ansatte vil gjøre det samme, og som øker belastningen på fellesskapet mer enn ellers. Og det kan hindre tilgang på ansatte til andre bransjer som har mer behov for folk, da de er låst inne (som syke) i en bedrift som sliter.

3. Men viktigst av alt; det forstyrrer markedets naturlige utvalg av bedrifter som skal fortsette å skape verdier og sikre god lønn til flere ansatte – kanskje til evig tid. Hva mener jeg? Jo, det vil være slik at de bedriftene som «jukser» mest med sykelønn og andre ordninger vil fremstå med lavere kostnader enn bedrifter som ikke vil gjøre tilsvarende. Hvis vi velger å se dramatisk på det, går de bedre bedriftene konkurs i stedenfor de dårlige. Det kan ha negative ringvirkninger for norsk næringsliv på sikt.

4. Og når vi først er inne på «urettferdighet», vil de norske bedriftene som utnytter «snille velferdsordninger» oppleve en økonomisk fordel vs. sine utenlandske konkurrenter som ikke har tilsvarende «goder» eller tettere kontroll med årsakene (legene, bedriftene, ansatte?) Så ledigheten ute (på marginen) er litt verre.

Vi har vært gjennom et ekstraordinært år i 2009, og gjort er gjort – men som samfunn bør vi lære av dette og forbedre «den norske modellen». Er dere ikke enig?

 

NB! De siste tallene for legemeldt sykefravær viser at økningen for menn stanser opp, men at økningen i fravær drar seg opp for kvinner. Begge øker med ca 6,5% i 4.kv 2009. Det gjør ikke diskusjonen om utnyttelse av sykelønnsordning i en konjunkturnedgang mindre relevant!

**

Låt for dagen:  «No Surprises» av Radiohead.

Reklamer

2 Responses to Finanskrise: Syke menn eller smarte bedrifter?

  1. […] Finanskrise: Syke menn eller smarte bedrifter? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: