Ny Analyse: «Et friskere Norge»

Norge har verdens beste og dyreste sykelønnsordning med 100% lønn i ett år. Etter 16 dager er arbeidsgiver kvitt kostnaden ved at staten overtar regningen. OECD sa det slik: «Den er mer generøs enn i noe annet land. I Norge har ikke arbeidstakere noe incentiv til å ikke være syk. Og det koster heller ikke arbeidsgiverne mye«. Men så ofte ellers i samfunnsøkonomi og politikk: den kraftigste medisin tør man ikke benytte (les pisken i form av sterke økonomiske incentiver).

Men det er andre nestbest løsninger vi kan se nærmere på:

Sett igang en nasjonal mediekampanje hvor alle snakker om problemet. Det kan spare inn 3 mrd alene. Folk er jo mennesker. Reis rundt til andre land for å se hva de gjør. Nederland har klart å halvere sitt sykefravær siden toppnivået på 90-tallet. De lar bedriftene betale 70% lønn i hele 2 år?!

Sett aktivitetskrav bak full sykelønn. De som ser på mye fritid som et gode og trekkes mot sykmelding, vil være mindre giret inn hvis «rake løv i parken» eller sortere posten skal gjøres fra 10-12 hver dag for å holde fysikken igang og møte folk. Ekspertutvalget og Knut Røed er veldig på dette sporet. En variant av dette bør forsøkes.

Ingen er helt syke paradokset; det blir ofte nevnt at alle kan gjøre en innsats. Enten komme en dag i uken eller gjøre andre oppgaver, les skifte sjef eller kolleger (?). Det er riktig nok i teorien at restarbeidsevne ofte finnes. Men vi skal ikke glemme at mange er faktisk for syke til å møte andre mennesker eller ha krav til å levere innsats. Og selv om vi klarer å skille ut de halveis syke; mener jeg at den hyggelige tanken om at folk får komme og gå som legen, sjefen eller de selv vil (?) fort kan bli et mareritt for bedriften, kolleger og kreve mye avklaringsbyråkrati.

Små vs. store bedrifter: De store bedriftene med flere hundre ansatte kan flytte rundt på folk og har HR avdelinger som kan være proffe på sykefravær og sørge for ansatte under omstilling/konkursfare. De små har det langt vanskeligere hvis 1 av 3 nøkkelpersoner i firmaet sykmeldes i lang tid. Min ide er at det lages «pool’er» med kompetanse – HR – og helsepersoner for ansatte i småbedrifts-Norge. Det er mulig noen vil tjene penger på dette, men er det så farlig?

Jeg skal starte en egen bedrift – Ny Analyse -med 2 ansatte snart, og er redd for at småbedriftene ikke får de enklere fremover. Det er alltid for lite fokus på de minste i næringslivet.

De neste ukene skal det forhandles om ny IA avtale. Kall det heller «Et Friskere Norge»! Da begynner man med blanke ark og kan finne opp mer krutt enn det samme gamle. Nå er jeg lei av IA – og noen må finne løsningene – for et friskere Norge. Fase 1 – kan være uten pisken, men fase 2 må være med bruk av alle mulige virkemidler!

LÅT:  Conterpoint med Delphic !

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: