Hemmelige Perspektiver fra Ny Analyse?

Noen hemmeligheter innen samfunnsøkonomien må oftere frem i lyset. Det gjelder blant annet viktig informasjon i den ett år gamle Perspektivmeldingen fra regjeringen Stoltenberg II (og det kongelige finansdepartement). Mange av konklusjonene om endringene i langsiktige finansieringsbehov er selvsagt avhengig av fremtidens oljefunn- og pris, befolkningsvekst, pensjonsalder og innvandring.

Men det er noen konklusjoner som er gjemt bort helt bakerst i den 200 siders St meldingen (nr9). Det er faktisk slik at innovasjon og nyskaping i privat sektor gir lite drahjelp til finansiering av Eldrebølgen. Siden økt produktivitet i næringslivet gir høyere lønnsnivå, så betyr det at alle offentlige tjenester ved gitt standard får omtrent samme utgiftsøkning (pga stor andel lønn). Videre vet vi at ulike trygder og offentlig ytelser øker med lønnsvekst over tid (dog fremtidens pensjoner noe mindre).

Derfor skriver da også finansdepartement eller regjering følgende;

» Økt produktivitetsvekst i privat sektor har… men liten betydning for de statsfinansielle utfordringene.» Og videre: » Produktivitetsutviklingen i offentlig tjenesteproduksjon avgjør både omfanget av og kvaliteten på de tjenestene som kan tilbys med en gitt ressursinnsats

Oversatt til «norsk» betyr det at uansett hvor smart vi jobber i privat sektor, hjelper det lite. For å få mer ut av hver krone i offentlig tjenesteproduksjon MÅ vi jobbe smartere, utnytte stordrift og lære av de beste i både privat og offentlig del av økonomien!

Det er mer som skjuler seg fom. side 185 i meldingen. Det er listet opp potensial for «å jobbe smartere» og få igjen mer for ressursinnsatsen! Og her kommer de økonomiske superhemmelighetene (?) fra denne regjeringen til sin rett:

Kommunal administrasjon: 17-28% effektiviseringspotensial, som kan utgjøre 3-4 mrd spart per år i kommune-Norge ved å utnytte «best practice»?

Pleie og omsorg (kommuner): 10-21% effektiviseringspotensial. Siden denne budsjettposten er så mye større er innsparingsmuligheten i intervallet 10-15 mrd+

De rødgrønne trenger vel også 15-20 mrd i årene som kommer?

Jeg sa ikke at det er enkelt å fikse, men MULIGHETENE er der til å tenke nytt og forbedre. Departementet avslutter sin samfunnsanalyse med dette dødlige slaget om «kvalitet» hos statlige monopolister:

«Et gjennomgående problem ved offentlig tjenesteyting er at en ikke har god informasjon om brukernes behov. På områder der det offentlige har monopol på tjenestetilbudet, mottar virksomhetene INGEN signaler fra markedet om hvordan brukerne vurderer kvaliteten.» Så viser man til brukerundersøkelser hvor NAV scorer elendig allerede i 2008 – året før Finanskrisen og alt bråket og flere andre etater scorer dårlig!

Her er det behov for Ny Analyse og selvsagt politisk nytenkning, som kan gjøre velferds-Norge bedre rustet for fremtiden.

**

Låt: Behind the Wheel fra Depeche Mode konsert i  Bergen på fredag. Sykt bra!

One Response to Hemmelige Perspektiver fra Ny Analyse?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: